Zwemmer Thomas van Wanrooij is de benjamin van de paralympische zwemploeg van TeamNL

Rotterdam - Thomas van Wanrooij is met 18 jaar de benjamin van de paralympische zwemploeg van TeamNL maar zeker niet uitzonderlijk jong voor de Spelen. “In Rio waren de Nederlandse parazwemmers gemiddeld 16, 17 jaar”, weet hij. “Er zijn zeker kansen op een medaille, maar ik zal er hard voor moeten knokken.”

In Tokyo zal Thomas drie afstanden zwemmen in de klasse S13 (slechtziend). Op de 200 meter wisselslag en 100 meter rug gaat de winst vrijwel zeker naar de zesvoudig kampioen op de vorige Spelen, weet hij. “Op de 200 meter wissel is het verschil vier seconden. Maar je weet nooit, hij kan een slechte dag hebben en ik een goede. Op de 100 meter schoolslag is het een vrij jong deelnemersveld en heb ik meer kans.”

Hij beseft dat zelfs de tweede plaats op de wereldranglijst op de 100 meter rugslag geen garantie biedt op een podiumplaats. “Op de Spelen staat iedereen vol adrenaline en afgetraind aan de start. Iedereen is gebrand op een goed resultaat en door de bijzondere omstandigheden kan er echt van alles gebeuren.”

In juni heeft Thomas op de World Series in Berlijn met persoonlijke records op zijn paralympische nummers een mooi visitekaartje afgegeven en veel zelfvertrouwen getankt. “Dichtbij de minuut op de 100 rugslag, onder de 2.14 minuten op de 200 wissel, en onder 1.08 minuut op de 100 meter schoolslag. Op alle drie weer een stukje hoger op de wereldranglijst.”

Met de blik op Tokyo vindt Thomas het belangrijk dat hij achteraf kan zeggen dat hij er alles aan heeft gedaan om het beste van hemzelf te laten zien en dat hij extreem heeft genoten van de entourage. “Dat is me gelukt op het WK Parazwemmen. Maar de Spelen zijn nóg groter, hoor ik van iedereen. Ik ga beslist ook in Japan extreem genieten, want hoe mooi is het dat ik dit op deze leeftijd mag meemaken!”

Ook van het uitzwaaimoment, woensdag 21 juli op ss Rotterdam, heeft Thomas samen met parazwemmer Rogier Dorsman enorm genoten. De mannen en hun familieleden werden via een beeldverbinding toegesproken en aangemoedigd door Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport, en sportwethouder Sven de Langen. Enkele dagen later vertrok de paralympische zwemploeg naar Turkije voor een trainingskamp. De retourvlucht naar Nederland is op zondag 15 augustus. Dinsdag vliegen de zwemmers en hun begeleiders naar Tokyo.

De Paralympische Spelen zijn van 24 augustus tot en met 5 september. De ouders van Thomas zetten de wekker om ’s nachts zijn races thuis in Rotterdam online te volgen.

Er zijn zeker kansen op een medaille, maar ik zal er hard voor moeten knokken.
- Thomas van Wanrooij -