Speciale campagne Rotterdamse Olympiërs: ‘010 op weg naar Tokyo’

De laatste weken voor de ontsteking van de Olympische vlam focust Rotterdam Topsport in media-uitingen extra op topsporters die naar Tokyo gaan. “Onder meer door een online campagne met videoclips geven we hen een podium”, vertelt directeur Peter Blangé. “Op die manier willen we zorgen dat Rotterdammers zich trots voelen op onze Olympische en Paralympische sporters.”

Die extra aandacht is er elke Olympische cyclus, legt Blangé uit. “Twee jaar voor de Spelen begint een periode waarin extra wordt ingezet om potentiële deelnemers optimaal te ondersteunen en te faciliteren. Het gros gebeurt door de sportbonden, maar ook wij doen er dan een tandje bij. Bijvoorbeeld met onze campagne ‘010 op weg naar Tokyo’. Toen ik hier binnenkwam was er al een kick-off in het stadhuis en reed ik in een BMW met een Japanse vlag op het dak.”

“Naarmate de Spelen dichterbij komen wordt het begeleidingstraject steeds intensiever. Inmiddels zijn er zo’n twintig sporters die al zeker zijn van deelname, van wie vijf parasporters. Wat het dit keer bijzonder maakt, is dat het door de coronapandemie hele andere Spelen worden dan we gewend zijn. De sporters zullen straks in bubbels leven. Ze kunnen elkaar niet aanmoedigen en moeten binnen 48 uur na hun laatste wedstrijd op weg zijn naar huis. Ik heb wel te doen met hen: al die maatregelen, en de sfeer rond de wedstrijden zal veel minder uitbundig zijn.”

“De pandemie hangt als een deken over deze Spelen”, stelt Blangé. Ook voor hem zal het heel anders zijn. “Er zijn sinds 1988 geen Olympische Spelen geweest waar ik niet zelf bij ben geweest. Eerst als topsporter met de Oranje volleyballers, en bijvoorbeeld de laatste keer in 2016 als manager van het InnoSportLab Papendal. Voor onder anderen bestuurders en politici zal er in Tokyo nauwelijks plek zijn. Ik zal thuis, tussen mijn werkzaamheden door, zoveel mogelijk wedstrijden op televisie volgen.”

Op de vraag op wie hij zelf het meest trots is, antwoordt Blangé: “Op allemaal. En ik wens ze allemaal heel veel succes, ook degenen die zich niet hebben gekwalificeerd. Voor die laatste groep hoop ik dat ze het een plek kunnen geven. Sport kan keihard zijn. Atleten moeten een limiet halen voor een ticket, ongeacht de concurrentie. Maar bijvoorbeeld Rotterdam Topsport Hero Marhinde Verkerk had de pech dat elk land per gewichtsklasse maar één judoka mag afvaardigen. Zij stopt met topsport, anderen krijgen mogelijk een nieuwe kans. Want al over drie jaar zijn de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs.”