Rotterdam is klaar voor de European Para Championships 2023!

Voor het eerst in de geschiedenis van topsport worden tien Europese Kampioenschappen in Paralympische disciplines tegelijkertijd gebundeld in één stad: Rotterdam. Tijdens de European Para Championships 2023 (EPC) van 8 tot en met 20 augustus gaan 1.500 atleten uit 45 landen met elkaar de strijd aan om de Europese titels én plaatsing voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.
 

Het ‘epicentrum’ van dit multisport event is Rotterdam Ahoy, waar meerdere sporten onder één dak plaatsvinden. Daarnaast maakt de EPC ook gebruik van meerdere buitenlocaties in hartje Rotterdam. Met deze ‘City Center Courts’ brengt de organisatie de parasport naar de mensen toe en presenteert het de sporten op een unieke, hoogstaande wijze aan de stad, haar inwoners en bezoekers. De City Centre Courts zijn bij Schouwburgplein, Kop van Zuid, Scheepvaartkwartier, TV Victoria en de Willem- Alexander Baan.

Veel te beleven in de stad
Tijdens het evenement is er naast Europese topsport nog veel meer te beleven in de stad en in Rotterdam Ahoy. Zo wordt er dagelijks een gevarieerd programma aan gratis clinics in diverse sporten gehouden, zoals rolstoelhandbal, -tennis, -rugby en -basketbal, handboogschieten en karate. De clinics vinden plaats in Rotterdam Ahoy en bij de City Centre Courts. Ook kan men dagelijks in Ahoy terecht voor informatie over sporten met een handicap.

Reizigers en bezoekers aan Rotterdam CS kunnen ook een rolstoelbasketbalervaring opdoen. In de hal van het trein- en metrostation wordt twee weken lang een Basketball Experience georganiseerd, waarbij men toegangstickets voor de EPC in Rotterdam Ahoy kan winnen.

Inspiratie- en banenmarkt voor ondernemend en werkzoekend Rotterdam
Om ondernemend Rotterdam nader kennis te laten maken met de (on)mogelijkheden van medewerkers met een lichamelijke beperking, vindt er op woensdag 16 augustus in Ahoy een banenmarkt en een inspiratiemarkt plaats. Werkgevers en werkzoekenden vanuit deze doelgroep kunnen er met elkaar in contact te komen. Werkgevers kunnen hier bovendien terecht voor relevante informatie én de weg naar de vele organisaties en instanties die kunnen adviseren en begeleiden bij het in dienst nemen van een werkzoekende met een arbeidsbeperking.
Kijk voor het programma en de aanmeldlink van de inspiratie- en banenmarkt op: Banen en Inspiratiemarkt - Aanmelden (rotterdamsebanenmarkten.nl)

Rotterdamse iconen verlicht
Rotterdam is klaar voor het evenement en dat is ook zichtbaar aan de vele vlaggen, banieren, abri’s en andere aankleding van de stad. Op woensdag 16 augustus vindt er een vlaghijsmoment plaats bij het Vlaggenmuseum. Daarnaast worden op donderdag 17 augustus de Erasmusbrug, Euromast en het Wereldmuseum verlicht in de kleuren van de European Para Championships. De verlichting gaat een kwartier voor zonsondergang aan.

Toegankelijkheid
Alle evenementlocaties van de European Para Championships zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn hellingen en liften aanwezig en hulphonden zijn welkom op alle locaties. Bij de ingangen van zowel de City Centre Courts als Rotterdam Ahoy is er assistentie om mensen naar hun plaats te helpen. In Ahoy is bovendien een blindentribune, zodat iedereen die minder ziet de openingsceremonie en wedstrijden kan volgen via audiodescriptie. Dit is voor het eerst bij een evenement van deze omvang.

Toegang en tickets
De City Centre Courts zijn gratis toegankelijk en kunnen worden bezocht door je op de dag zelf aan te melden op de locatie. Voor toegang tot Rotterdam Ahoy is een dagkaart nodig, die je voor 7,50 via de website kunt kopen: European Para Championships 2023 | CM Tickets