Primeur in Ahoy: tolken bij Volleybalwedstrijd

De volleybalinterland in Ahoy tussen Nederland en Montenegro had vrijdag een primeur. Een schrijftolk en een tolk gebarentaal zorgden dat dove en slechthorende toeschouwers de wedstrijd beter konden volgen en meer van de sfeer meekregen.

​Vijf slechthorende en vijf dove volleybalfans waren vrijdagavond 13 september aanwezig bij de volleybalinterland Nederland - Montenegro (3-0 winst voor Nederland). En met hen ook een schrijftolk en een gebarentolk. De vijf slechthorenden volgden de wedstrijd via de schrijftolk, die het commentaar via een Ipad tolkte en de vijf dove fans volgden de wedstrijd via de gebarentolk. Iets wat in Nederland bij sportwedstrijden niet eerder is gebeurd.

7fxk6qb7rzfoz57edge4105yh9oj7w0.jpg

Mede-initiatiefnemer van de proef van vrijdag is Maaike Ferf Jentink. Als dove zwemster zwom zij tot haar 20e wedstrijden op internationaal niveau. En nu wil zij met haar bedrijf FJ Move een bijdrage leveren aan een sportwereld waarin ook mensen met een auditieve beperking volwaardig kunnen participeren. Ferf Jentink: Als je doof of slechthorend bent mis je tijdens een wedstrijd informatie die wordt verteld, bijvoorbeeld over de spelers en wat er bijvoorbeeld is misgegaan tijdens de wedstrijd. 

Ook bij het volkslied kunnen wij nooit meezingen. Je mist ook informatie die wordt omgeroepen en reacties vanuit het publiek, zoals applaus of enthousiaste reacties. Via een tolk kunnen doven of slechthorenden beter volgen wat er gebeurt en krijgen zij meer mee van de sfeer tijdens de wedstrijd.’

Als je doof of slechthorend bent mis je tijdens een wedstrijd informatie die wordt verteld, bijvoorbeeld over de spelers en wat er is misgegaan tijdens de wedstrijd.
- Maaike Ferf Jentink - intiatiefnemer en zelf doof -

Was de wedstrijd van vrijdag een succes? Volgens Maaike Ferf Jentink waren alle tien doven of slechthorenden vrij enthousiast over de inzet van de tolken. ‘Sommigen vertelden dat ze via de gebarentolk beter konden beleven hoe de sfeer was. En dat ze beter wisten wat en waarom er dingen gedaan werden op de tribune. Zo moest het publiek tijdens de wedstrijd bepaalde bewegingen maken, bijvoorbeeld als het Nederlandse team scoorde of doordat een block bal werd tegengehouden. Dankzij de tolken wisten wij nu waarom wij die beweging moesten maken.’

Voor de slechthorende fans was het echter wel een minpunt dat zij een tablet moesten vasthouden waar zij de tekst van de schrijftolk op zagen. Daardoor konden zij niet goed meejuichen of de handbewegingen maken van de andere toeschouwers. Ook was het volgens Ferf Jentink erg jammer dat de tolken de presentator - die live verslag deed van de wedstrijd - niet goed konden verstaan vanwege de resonantie van het geluid in de hal. Waardoor ook de tolken zijn commentaar niet konden vertalen.

Ferf Jentink hoopt dat het niet blijft bij deze ene volleybalwedstrijd. Mede door deze pilot hoopt zij, samen met (sport)organisaties en de gemeente, tot oplossingen te komen om de toegankelijkheid voor doven en slechthorenden vaker mogelijk te maken bij (sport)evenementen. ‘Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van ondertiteling op het scherm en/of het regelen van een tolk, die naast de spreker staat. Op die manier kunnen wij als dove of slechthorende volledig vrij bewegen en volgen wat er wordt verteld.’

#PlayUnified

Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, het Sportbedrijf Rotterdam en wethouder Sven de Langen spraken dit voorjaar de intentie uit om de eerste Play Unified-stad van Nederland te worden. Play Unified, een initiatief van Special Olympics Nederland. Het houdt in dat via sport meer ontmoetingen mogelijk worden gemaakt tussen mensen met en zonder beperking. Naar aanleiding van een vraag uit het publiek heeft de wethouder tijdens de bijeenkomst toegezegd om bij één sportevenement uit te proberen hoe een sportevenement beter toegankelijker gemaakt kan worden voor mensen met een beperking. Dat werd de volleybalinterland van 13 september in Ahoy.