Nationaal Vechtsportcentrum vanaf april in Rotterdam

De topsport in Rotterdam krijgt een nieuwe impuls met de komst van het Nationaal Vechtsportcentrum in de stad. In aanwezigheid van sportwethouder Christine Eskes hebben de betrokken partijen vandaag de samenwerking bekrachtigd. Vanaf 1 april 2022 kunnen topsporters vanuit verschillende vechtsporten hier dagelijks trainen.

Foto's: Luka de Kruijf

Het Nationaal Vechtsportcentrum wordt de locatie voor het TeamNL Topsportprogramma boksen. Ook gaan hier de nationale trainingen plaatsvinden voor karate, taekwondo, aikido en sambo, evenals de regiotrainingen judo. Verder is men nog in gesprek met de Nederlandse Vechtsportautoriteit (o.a. kickboksen). Het bijeenbrengen van de verschillende vechtsportbonden om gezamenlijk verder te professionaliseren en te innoveren om het aantal mondiale medailles te vergroten, maakt het Nationaal Vechtsportcentrum een unieke locatie in Nederland.

In het centrum kunnen topsporters dagelijks trainen met de best mogelijke begeleiding en faciliteiten op het gebied van onder meer voeding, medisch, leefstijl en onderwijs.

Al langer heeft Rotterdam de wens om vechtsporten op topsportniveau in de stad te huisvesten.

De afgelopen jaren zijn we daar geregeld met elkaar het gesprek over aangegaan. En nu is het zo ver. In de hele metropoolregio zijn vechtsporten enorm populair en voor Rotterdam in het bijzonder geldt dat de stad historisch en traditiegetrouw verbonden is met deze sporten. Ik ben blij dat we mede dankzij het vele werk van Rotterdam Topsport deze wens nu werkelijkheid maken.

- Wethouder Christine Eskes (Sport) -

LDDK-20220211-0001.jpg

Tijdelijke locatie
Per 1 april 2022 krijgt het Nationaal Vechtsportcentrum eerst tijdelijke huisvesting in de sportzalen van Albeda aan de Sportlaan in Rotterdam. Deze worden hier momenteel voor verbouwd. Eén sportzaal wordt volledig ingericht voor het Topsportprogramma boksen. In de andere sportzaal kunnen vechtsporten als judo, karate, taekwondo, aikido en sambo worden beoefend. De wens is om in 2026 over te gaan naar een nieuw te bouwen vechtsportcentrum naast het Topsportcentrum Rotterdam. 

NOC*NSF omarmt de ambitie van TeamNL centrum Metropool en de gemeente Rotterdam om een Nationaal Vechtsportcentrum te realiseren.

Deze ambitie ligt in de lijn van het beleid om topsport- en opleidingsprogramma’s te centraliseren, zodat de beste sporters met de beste faciliteiten mét aandacht voor hun welzijn, zich optimaal kunnen ontwikkelen.

- Marieke Faber, prestatiemanager topsport infrastructuur NOC*NSF -

Rotterdam vechtsportstad
Rotterdam is een stad waar vechtsporten als boksen en judo van oudsher populair zijn en op hoog niveau worden beoefend. Iedereen kent Bep van Klaveren, de olympisch bokskampioen van 1928. In het judo heeft Rotterdam ook veel kampioenen voortgebracht, onder wie Mark Huizinga en Marhinde Verkerk. Daarnaast zijn er in Rotterdam verschillende vechtsportverenigingen en is Rotterdam vaak gaststad voor nationale en internationale vechtsportevenementen, o.a. voor karate en taekwondo.

Boksen in een Nationaal Vechtsportcentrum past bij Rotterdam, de geboortegrond van Olympisch bokskampioen Bep van Klaveren.

Al jarenlang is er intensieve samenwerking in de bokshoofdstad van Nederland rondom diverse events (NK en World Port Boxing) en met goede partners als Rotterdam Topsport, Rotterdam Boxing, Gladiatoren aan de Maas en de vele boksscholen. 

- Boris van der Vorst, voorzitter Nederlandse Boksbond -

Topsportprogramma’s
Het is de ambitie om vier TeamNL Topsportprogramma’s onder te brengen in de stad. Op dit moment huisvest Rotterdam al het TeamNL Topsportprogramma turnen heren (in het Topsportcentrum Rotterdam) en het topsportprogramma kanosprint (op de Willem-Alexander Baan). Verder zijn er twaalf Regionale Trainingscentra gevestigd in de stad. Vechtsport past bij die ambitie en bij het karakter van de stad.  

Breedtesport en onderwijs
Het Nationaal Vechtsportcentrum kan ook worden gebruikt door het onderwijs en de breedtesport. Met de komst van het centrum wil Rotterdam ook de breedtesport en de vechtsportverenigingen in de stad een impuls geven. Hiertoe gaan Rotterdam Topsport, Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam en de gemeente samen met de bonden, sportaanbieders en onderwijsinstellingen een plan uitwerken om te zorgen dat de vechtsport in Rotterdam over de hele breedte profiteert van de komst van het Nationaal Vechtsportcentrum naar de stad. 

Betrokken partijen 
Het Nationaal Vechtsportcentrum is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, NOC*NSF, TeamNL Topsport Metropool, Rotterdam Topsport, Albeda, Topsportcentrum Rotterdam, en de betrokken sportbonden: NBB (boksen), JBN (judo), KBN (karate), TBN (taekwondo), AbN (aikido), KNKF (sambo) en de Nederlandse Vechtsportautoriteit. 

Betrokken partijen Nationaal Vechtsportcentrum.PNG