Medailles voor Eythora Thorsdottir

Het Nederlandse turntalent Eythora Thorsdottir heeft een knappe prestatie geleverd op de Europese kampioenschappen in het Roemeense Cluj. Het verwachtingspatroon was hoog voor de pas 18-jarige Nederlandse turnster. Op vrijdag kon Thorsdottir de hoge verwachtingen niet waarmaken op de meerkamp, ze werd twaalfde. Op zondag heeft Thorsdottir zichzelf herpakt, en veroverde ze zilver op de balk en brons op de vloer. ‘ik heb minder druk op mezelf gelegd dan vrijdag’, aldus Eythora Thorsdottir. 

De laatste keer dat een Nederlandse turnster meer dan één medaille op Europees niveau wist te behalen, was Verona van de Leur. In 2002 behaalde van de Leur op het EK turnen in Patras drie keer zilver en twee keer brons. In dat jaar werd ze ook nog vice wereldkampioen op vloer. Met alle deze prestaties werd van de Leur sportvrouw van het jaar. 

Buiten een trainingsweek van minimaal dertig trainingsuren, volgt Thorsdottir ook nog de studie ‘performing arts’ aan de Academie Lucia Marthas in Amsterdam. In aanloop naar de Wereld Kampioenschappen in Montreal die plaats vinden in oktober, is Thorsdottir niet van plan om haar studie tijdelijk te onderbreken.