Lange Mannen spelen olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam Ahoy

De Nederlandse volleyballers spelen van vrijdag 9 t/m zondag 11 augustus 2019 het intercontinentaal olympisch kwalificatietoernooi voor eigen publiek in Rotterdam Ahoy. Dat heeft wereldvolleybalbond FIVB vandaag officieel bevestigd aan de Nevobo. Oranje speelt in Rotterdam Ahoy tegen Zuid-Korea, België en de Verenigde Staten. De winnaar van dit toernooi plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Prachtige kans op olympisch ticket
Met het binnenhalen van het OKT krijgt Oranje een prachtige kans om zich voor het eerst sinds 2004 weer te plaatsen voor de Olympische Spelen. Makkelijk zal dit echter niet worden. Oranje treft in Rotterdam Zuid-Korea (24e op wereldranglijst), België (12e op wereldranglijst) en de Verenigde Staten (2e op wereldranglijst). De Verenigde Staten wonnen brons op het laatste WK en werden olympisch kampioen in 2008. Nederland steeg zelf na het WK van de 25e naar de 15e plaats op de wereldranglijst.

Uitleg kwalificatieproces Olympische Spelen
De top 24 van de wereldranglijst (uitgezonderd gastland Japan), neemt deel aan de OKT’s in augustus. Aan de Olympische Spelen mogen 12 landen deelnemen. Omdat gastland Japan automatisch is geplaatst, zijn er nog 11 tickets beschikbaar. Via de OKT’s in augustus 2019 plaatsen 6 landen zich voor Tokio. Hierna is er nog een laatste kans om kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen: het continentale olympische kwalificatietoernooi in januari 2020. In 5 continenten (Azië, Afrika, Europa, Zuid-Amerika en Noord- en Midden Amerika) wordt dan een kwalificatietoernooi georganiseerd met acht deelnemende teams, waarvan alleen de winnaar een olympisch ticket verdient. Voor het Europese OKT geldt dat de top 7 van de Europese ranglijst (uitgezonderd de landen die al zijn geplaatst via het intercontinentale OKT) mag deelnemen + de organisator. De Nederlandse mannen staan momenteel negende op de Europese ranglijst.

Reactie Sven de Langen, wethouder sport in Rotterdam:
“Als Rotterdammer ben ik trots dat we onze Lange Mannen dit jaar maar liefst twee keer in actie zien in Rotterdam! Want naast het EK Volleybal zal in de arena van Rotterdam Ahoy ook het Olympisch Kwalificatie Toernooi plaatsvinden. Uniek om voor het eerst sinds 1992 de volleyballers in eigen land te kunnen zien strijden tijdens een OKT. Hopelijk lukt het hen om voor eigen publiek tot grote hoogte te stijgen. Rotterdam en volleybal kennen een jarenlange nauwe samenwerking en maken zich nu gezamenlijk op voor een reeks van topvolleybalevenementen. Want na de Lange Mannen brengen de volleybaldames een hopelijk uitverkocht Rotterdam Ahoy in extase tijdens het WK Volleybal in 2022.”

OKT opmaat naar EK Volleybal 2019 in Rotterdam Ahoy
Na het OKT in Rotterdam Ahoy keert het Nederlands mannenteam alweer snel terug in de sporttempel voor het EK Volleybal 2019. Op 13, 14 en 15 september speelt Oranje hier de eerste drie poulewedstrijden.