Havenga: hier eindigt iets, maar begint ook iets anders

TOKIO (ANP) - Bondscoach Arno Havenga van de Nederlandse waterpoloploeg had de stoppende internationals Dagmar Genee en Nomi Stomphorst een ander afscheid gegund. "Deze twee meiden hebben heel veel betekend voor dit team. Kwalitatief, maar ook wat betreft de balans van de ploeg", zei Havenga na het verloren duel met Australië (7-14) om de vijfde plaats op de Olympische Spelen.

"Nomi kwam binnen als klein meisje en gaat nu als volwassen vrouw de deur uit. Voor Dagmar geldt hetzelfde, zij werd uiteindelijk onze captain. Ze hebben persoonlijk een enorme ontwikkeling doorgemaakt en daarmee ook het team. We verliezen twee cultuurdragers, maar goed, zo gaat dat in de topsport. Voor hen eindigt hier iets, maar er begint ook weer iets anders. Dat realiseren ze zich vaak pas later. Nu is iedereen in de ban van het stoppen. Onderschat ook niet hoeveel invloed waterpolo jarenlang heeft gehad op iedere stap die ze in het leven zetten, dat valt nu weg. Er zullen anderen doorschuiven binnen de hiërarchie die hun rol overnemen. Het is moeilijk te zeggen wie, dat is een natuurlijk proces."

Naast Genee (32) en Stomphorst (28) stopt ook reservekeepster Joanne Koenders (24). De 30-jarige Sabrina van der Sloot, die in 2009 samen met Stomphorst aansloot bij Oranje, gaat vooralsnog wel door. De grote vraag is of Havenga bondscoach blijft. De 46-jarige Rotterdammer is al ruim vijftien jaar betrokken bij de vrouwenploeg, waarvan de laatste acht jaar als bondscoach. Hij gaat binnenkort in gesprek met technisch directeur André Cats van zwembond KNZB.

"Ik doe dit al heel lang, we hebben veel bereikt en neergezet", aldus Havenga. "De hele cultuur, het programma wat er staat; daar ben ik een groot onderdeel van geweest. Het kan zijn dat ik daar een rol in houd, het kan zijn als coach, maar het kan ook heel goed zijn dat ik iets anders ga doen. De komende weken gaan we evalueren en daarin keuzes maken."