CHIO: geannuleerd, maar vernieuwing gaat door

Op het CHIO Rotterdam 2020, dat van 18 tot en met 21 juni zou plaatsvinden, moesten de eerste contouren van de nieuwe strategie zichtbaar worden. Door corona moest het paardensportspektakel in het Kralingse Bos worden geannuleerd. Maar de innovatie gaat door, belooft algemeen directeur Ron Voskuilen. Mede dankzij de steun van het netwerk dat schouder aan schouder helpt de – mentale en financiële – klap op te vangen.

“We werken toe naar een maatschappelijk verantwoord evenement, met innovatie op zowel het gebied van de sport als het netwerken. Dat valt niet stil. Integendeel. Het goede nieuws is dat we nu een jaar langer hebben om het voor te bereiden”, vertelt algemeen directeur Ron Voskuilen.

De liefhebbers van het CHIO moeten een jaar langer geduld hebben. De nieuwe datum is 24 tot en met 27 juni 2021. Voskuilen kijkt er nu al naar vooruit: “We willen een duurzaam evenement neerzetten. Iedereen staat daar achter: wijzelf, stakeholders als de gemeente en Rotterdam Topsport, maar ook onze sponsors.”
 
Ruimte voor talent
Een van de speerpunten is dat er mee ruimte wordt ingericht voor talentontwikkeling. Zowel op sportief vlak als rond de piste. “We zetten een internationaal talentenprogramma op voor de paardensport. Een ander voorbeeld is dat we het zakelijke netwerk openstellen voor commerciële marketingtalenten van sponsors en andere bedrijven uit ons netwerk. Bijvoorbeeld ‘s ochtends een workshop netwerken voor professionals en dan de rest van de dag opdrachten waarbij ze bij iedereen langs gaan. En een dag waar de CEO’s een talent uit hun organisatie op sleeptouw nemen.”
Dat soort dingen wordt de komende tijd verder uitgewerkt. “Talentontwikkeling en innovatie zijn thema’s waar we veel in gaan investeren. En dat dan in het kader van het maatschappelijk belang.”
 
Enige juiste beslissing
Het was een enorme teleurstelling dat het evenement niet door kan gaan, vertelt de CHIO-directeur. “Maar ik ben er inmiddels aan gewend. In de tijd dat wij dat besluit namen, waren we een van de eerste die de knoop doorhakten. Toen was het nog spannend. Iedereen zei: ‘Het is pas over drie maanden.’ Maar het risico werd gewoon te groot.”

Inmiddels is wel duidelijk dat het de enige juiste beslissing was. Er is wel onderzocht om het evenement naar het najaar te verplaatsen, maar dat bleek niet realistisch. “Bij uitstel zouden we na de Olympische Spelen uitkomen, maar het moest wel vóór 1 oktober, omdat dan het indoorseizoen begint. Er was gewoon geen ruimte op de internationale kalender. Daar kwam bij dat we ook geen risico konden nemen dat het evenement nog een keer geannuleerd zou moeten worden.”
 
In deze stad steunen we elkaar
Na de drie Hippische EK’s in de zomer van 2019 stond er nu weer een ‘gewoon’ CHIO op de agenda. “Zo’n EK doe je niet elk jaar. Dat moet je ook niet willen. Het is best een belasting, voor de organisatie en voor de omgeving. Iedereen had ook wel weer zin in een regulier CHIO, merkte ik.”

Het annuleren levert een schadepost op van honderdduizenden euro’s. “Gelukkig is ons netwerk ons goedgezind. We hebben een vriendenclub en een businessclub die door het jaar heen elkaar treffen. Er zijn ook een aantal bedrijven en families die meteen hulp toezegden. Echt Rotterdams. In deze stad vinden en steunen we elkaar. Ook als het slecht gaat.”

“We vonden dat we één lijn moesten trekken: daarom hebben we aan iedereen eenzelfde deel van hun sponsorbijdrage gevraagd en uitsluitend op basis van vrijwilligheid. Bijna iedereen doet mee om ons dit jaar door te helpen. Sommige bedrijven kunnen gewoonweg niet; die hebben het door corona zo moeilijk dat ze zelf hulp nodig hebben. Per saldo lijkt het te lukken.”
 
Kleinschalig
Staat nu al vast dat het Kralingse Bos heel 2020 verstoken blijft van paardensport? Nee, mogelijk organiseert het CHIO na de zomer nog een kleinschalig evenement. “We zouden de Zuid-Holland Cup alsnog willen organiseren. Misschien is dat te combineren met een kleine wedstrijd met ruiters uit Nederland, België en Duitsland. Dan heb je toch een topdeelnemersveld.”

Auteur: Martin Dekker

CHIO-Logo-RGB-01.1.png