Recordaantal films bij Sport Film Festival Rotterdam

Sport Film Festival Rotterdam heeft voor haar komende editie van 7 tot en met 10 december 2021 een record aantal van 62 sportfilms geselecteerd. Het programma bestaat dit jaar uit een 4-daags online filmfestival (7 tot en met 10 december) en een 1-daags fysiek evenement in LantarenVenster te Rotterdam (9 december) met de internationale award show. Van de geselecteerde films uit meer dan 24 landen gaat het merendeel in première tijdens het festival.

In het oog springende lange films zijn de documentaire The Longest Wave over de Amerikaanse surflegende Robby Naish, de documentaire Arsène Wenger - Invincible over de succesvolle Franse voetbalcoach Arsène Wenger en de speelfilm Riding Uphill over het turbulente leven van een Japanse baseball speler die een carrière switch maakt naar keirin wielrennen.

In de korte filmsectie zijn onder meer de documentaires OutSwing over een Pakistaans meisjes cricket team dat ondanks de culturele belemmeringen hun favoriete sport beoefent, Frank Curiel - A Baseball Story over de inspirerende Curaçaose baseball coach Frank Curiel en A Second Family met een aansprekend verhaal over een Congolese jonge vrouwelijke coach die een team met dove basketball spelers onder haar hoede neemt, opgenomen.

Ook dit jaar is er binnen de selectie weer aandacht voor films van Nederlandse filmmakers. Van eigen bodem zijn onder meer de documentaires Gaan voor Goud (roeien) van regisseur Yolanda van der Linden, Mama (paaldansen) van Marieke de Bra en Dutchess of the Sea (roeien) van Mayke Pels en Sanne Kranenborg. Uit Rotterdam zijn films van Mark Redan (boksfilm Body & Mind), Rob van Pelt (skateboard film S.O.R. Ontdekt België) en Arnold Bertens en Luuk
Audenaerde (atletiekfilm REN) te zien.

Tijdens de internationale award show op 9 december worden 7 internationale juryprijzen uitgereikt aan de prijswinnende films en filmmakers. De internationale jury bestaat dit jaar uit de Franse en voormalige Oscar genomineerde filmmaker Yves Piat, de Canadese prijswinnende filmmaker Sean Cisterna en de gelauwerde Nederlandse filmmaker Jamillah van der Hulst. Zij benoemen winnaars van Beste Lange Film, Beste Korte Film, Beste World Cinema, Beste Regie, Beste Cinematografie, Sport & Society Film Award en de Special Jury Prize. De OPEN Rotterdam Sport Film Award en de SFFR 60 Seconds Award zullen in een speciale bijeenkomst in april 2022 worden uitgereikt.