EK Judo: Franssen pakt eerste EK-medaille, tegenslag voor Verkerk en Meyer

Van de topjudoka’s die trainen bij De Korte in Hoogvliet haalde alleen Juul Franssen afgelopen weekend het podium op het EK Judo in Praag. Ze won brons, haar eerste EK-medaille bij de senioren.

Door: Emile Hilgers

Foto: Carlos Ferreira/European Judo Union

Het eremetaal is bijna net zoveel waard als de derde plaatsen op de afgelopen twee wereldkampioenschappen, legt ze uit. “Europa is In mijn gewichtsklasse, tot 63 kilo, het sterkste continent. Ik ben blij dat ik eindelijk die EK-medaille binnen heb. Wel jammer dat ik de halve finale in de golden score verloor van meervoudig wereldkampioene Clarisse Agbegnenou. Maar ik heb er van geleerd. Er zitten openingen bij haar als ik het lef heb om er vol in te gaan. Het zou mooi zijn als dat 27 juli lukt, op de Spelen.”

De 30-jarige Franssen benadrukt dat de omstandigheden allerminst optimaal waren. “Dit was sinds lange tijd weer het eerste toernooi. We mochten alleen de hotelkamer af om te eten. Maar juist in deze corona-periode moet je om kunnen gaan met zulke omstandigheden.”

Marhinde Verkerk en Roy Meyer kregen geen kans om, zoals Franssen, in het toernooi te groeien. Beiden verloren in de voorronden hun eerste partij. Verkerk, die zaterdag jarig was, had zich een heel ander verloop voorgesteld. “Dit was na een blessure en de coronastop het eerste toernooi voor mij”, verklaart ze. “Ik wilde hier zien waar ik sta en dan is het natuurlijk jammer dat je er al zo snel uit ligt. Dit hoort er bij, ik heb huiswerk voor het volgende toernooi.”

Meyer had lichamelijke problemen. “Ik heb corona gehad en dacht dat ik er overheen was. Maar als je dan je lichaam onder druk zet, gaat het toch mis. Ik had hoofdpijn, vlekken voor mij ogen. Het zijn echt geen smoesjes, ik voel me nog niet optimaal.”

Naomi van Krevel werd in de categorie tot 52 kilo uitgeschakeld in de tweede ronde, maar is tevreden over haar optreden. “Je gaat altijd voor meer, maar ik mag trots zijn op mezelf. Dit was pas mijn tweede seniorentoernooi. Het eerste was de Grand Slam in Budapest. Dat ging niet fantastisch, ik kwam er niet verder dan de eerste ronde. Mijn doel was dit jaar in mijn eigen leeftijdsklasse een medaille te halen en dat is gelukt. Twee weken geleden won ik zilver op het EK Junioren in Kroatië.”

De drie ervaren judoka’s bereiden zich de komende weken voor op de WK Masters medio januari in Qatar. Andere evenementen, zoals de Grand Slam in Parijs en het EK en het WK 2021, zijn onzeker.
Of in februari de 20ste editie van de Internationale Open Rotterdamse Judokampioenschappen doorgaan wordt half december bekendgemaakt.