De klappers blijven komen

Het zijn enerverende tijden voor de topsport in Rotterdam. Met het CHIO in het Kralingse Bos, de NK’s voor gymnastiek, zwemmen, triatlon en judo en de Volleyball Nations League in Ahoy hebben we al een aantal klappers achter de rug. En het is nog niet afgelopen, met de European Para Championships – een unieke combinatie van tien EK’s in dit pre-Olympische jaar! – en het WK King & Queen of the Court op komst. En ook al zitten we middenin de grote sportevenementen, we kijken ook verder vooruit. 

Vers van de pers zijn er twee voor ons heel belangrijke besluiten genomen: de Grand Départ des Femmes van de Tour de France komt volgend jaar naar Rotterdam. En de gemeenteraad heeft haar goedkeuring gegeven voor de uitbouw van Topsportcentrum Rotterdam, waarin wij het Nationale Vechtsportcentrum gaan huisvesten.

Kampioenen in onze eigen stad

De start van de Tour des Femmes in Rotterdam… daar kijk ik nu al naar uit! Rotterdam is inmiddels zeer ervaren in het ontvangen van grote sportevenementen. Denk aan de marathon van Rotterdam, waar jaarlijks 45 duizend mensen aan deelnemen. Daar komen de topsport, de breedtesport en de mensen die van sport kijken houden, prachtig samen. Zo’n groots wielerevenement past hier natuurlijk ook heel goed. Nederlanders zijn een wielervolkje pur sang; wij schijnen zelfs de beste fietspaden in Europa te hebben. Zo’n Grand Départ des Femmes is een feest voor de Rotterdammer en voor heel sportminnend Nederland. We hebben een paar fantastische rensters, met wie we bijna het mondiale vrouwenwielrennen beheersen. Hoe mooi is het om die kanonnen straks door je eigen stad te zien rijden? En omdat het evenement kort na de Olympische Spelen plaatsvindt, is de kans groot dat je dan een glimp kunt opvangen van een paar Olympisch kampioenen.

Allermooiste sportaccommodaties

Als ik vanuit het Topsportcentrum naar buiten kijk, word ik elke dag weer enthousiast van de sportvoorzieningen die hier beschikbaar zijn. Rotterdam Zuid herbergt de allermooiste sportaccommodaties van Nederland. De Kuip natuurlijk, waarvan we weten dat die hier in elk geval de komende tien jaar staat, Nieuw Varkenoord, trainingscomplex 1908, Ahoy op een steenworp afstand en het Zwemcentrum. Een grote sportcampus maakt deel uit van de planvorming rond het nieuwe station Stadionpark. Mijn collega Hester van de Blink vertelt verderop over het nieuwe vechtsportcentrum, dat we aan al dit moois nog hopen toe te voegen.