Zwemmer Rogier Dorsman ziet medaillekansen op de Paralympische Spelen

Rotterdam - Zwemmer Rogier Dorsman weet dat hij medaillekansen heeft op de Paralympische Spelen. “Ook op goud, dat zie je op de wereldranglijst”, legt hij uit. “Maar je weet niet hoe goed de anderen zijn. Wij mochten vorig jaar vrij snel weer het water in, in andere landen hebben ze misschien door coronamaatregelen een hele tijd niet kunnen trainen. We hebben ook amper internationale wedstrijden gezwommen.”

De afgelopen anderhalf jaar heeft Rogier vier keer kunnen racen. In december was er de Rotterdam Qualification Meet, daarna in april een kwalificatietoernooi in Eindhoven en begin juli een Swim Meet in Amsterdam. Het belangrijkste meetmoment op weg naar Tokyo waren de World Series in Berlijn, medio juni. Rogier zwom er op de laatste dag een wereldrecord op de 200 meter wisselslag.

“Dat gaf een goed gevoel”, zegt hij daarover. “Een teken dat je op de goede weg bent. Daarna was het veel trainen en finetunen, de puntjes op de i zetten. Begin deze maand zijn we met de parazwemmers op trainingskamp geweest in Turkije, waar we alvast konden wennen aan hogere temperaturen. Tijdens de Olympische Spelen heeft iedereen kunnen zien hoe heet het kan zijn in Japan.”

“Ik heb er alle vertrouwen in dat het met de vorm wel goed zit. Natuurlijk hoop ik dat ik in Tokyo het beste uit mezelf kan halen. Dit is waar je al die jaren voor hebt getraind. Zelfs een jaar langer dan verwacht, maar dat is misschien wel goed. Ik ben een jaartje ouder en daardoor ook een jaartje sneller.”

Rogier komt uit in de klasse S11 (blind) en heeft zich voor de Paralympische Spelen gekwalificeerd op 100 meter rugcrawl, 100 meter schoolslag, 100 meter vlinderslag, 200 meter wisselslag en 400 meter vrije slag. Dat hij vijf afstanden zwemt, is voor Rogier geen probleem. “Het zwemmen duurt tien dagen en er zit telkens een dag tussen mijn races. ’s Ochtends zijn de series, ’s avonds de finales, met ’s middags genoeg tijd om te eten en te rusten.”

Een voordeel voor Rogier is dat hij sinds 2019 fulltime sporter is, waardoor hij zich volledig op zijn voorbereiding op de Spelen heeft kunnen concentreren. In juni 2022 is er weer een WK Parazwemmen, maar eerst wil hij met volle teugen genieten in Japan. Zijn eerste wedstrijddag is donderdag 26 augustus. “Het is super vet dat ik hier nu naast de wereldtop op de blokken kan staan. Het kan zijn dat ik dichtklap van de zenuwen, maar ik heb me voorgenomen om vooral van deze Spelen te gaan genieten. Het belangrijkste is dat ik met een voldaan gevoel het water uit kom en kan zeggen: dit was mijn beste race ooit, meer zat er niet in.”