Winnaars Sport Awards Rotterdam-Rijnmond 2019

Op maandag 10 februari 2020 zijn de winnaars bekend gemaakt van de Sport Awards Rotterdam-Rijnmond tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam Ahoy. Er werden awards uitgereikt in de categorieën sportvrouw, sportman, sportcoach, sportploeg, sportvrijwilliger, leukste kluppie en sporttalent van Rotterdam-Rijnmond. Ook werd de ‘Meer dan Sport’ award uitgereikt. Wethouder Sport Sven de Langen reikte de award uit aan de Sportvrijwilliger.
 
Via Rijnmond kon het publiek stemmen op de genomineerden in de verschillende categorieën. Bijna 25000 stemmen zijn er door het publiek uitgebracht!

Dit zijn de winnaars

GEORGINIO WIJNALDUM mocht de award voor Sportman van 2019 in ontvangst nemen. Bij Liverpool won hij onder meer de Champions League, met Oranje plaatste hij zich voor het EK in 2020. Wijnaldum onderscheidde zich niet alleen met tomeloze inzet en diverse doelpunten, maar maakte ook indruk met een statement tegen racisme.

BEELD31_SportAwards006.jpg
BEELD31_SportAwards001.jpg

Handbalster KELLY DULFER is zowel door de vakjury als het publiek verkozen als Sportvrouw van het jaar. De handbalster uit Schiedam behoort al jaren tot de vaste kern van het Nederlands team. Op het WK in Japan blonk Dulfer uit in de zege op Servië en pakten de ontketende Oranjevrouwen het goud.

Voetbalcoach HENK FRASER ontving de award in de categorie Sportcoach van het jaar.
De coach van Sparta Rotterdam leidde zijn ploeg via de play-offs naar promotie, waarna de Kasteelclub voortvarend begon aan het eredivisieseizoen. Inmiddels heeft Fraser zich met zijn manschappen keurig genesteld in de middenmoot.

De sportploeg van het jaar is SPARTA ROTTERDAM. De voetbalclub uit Spangen promoveerde dit jaar naar de eredivisie, nadat in de play-offs werd afgerekend met TOP Oss en De Graafschap. In de eredivisie houdt Sparta zich dit jaar uitstekend staande.

BEELD31_SportAwards008.jpg
BEELD31_SportAwards007.jpg

De 17-jarige judoka YAEL VAN HEEMST uit Krimpen aan den IJssel kwam als winnaar uit de bus in de categorie Sporttalent van het jaar. Yael bereikte in 2019 de eerste plaats op de World Ranking tot 18 jaar, in de klasse tot 70 kilogram. Ze werd onder meer Nederlands kampioen en pakte zilver op de jeugd-Olympische Spelen in Azerbeidzjan.

De award voor Sportvrijwilliger gaat naar NICOLIEN DE WIT. Nicolien is al 50 jaar lid bij handbalvereniging Feyenoord Handbal (voorheen Snelwiek). Als vrijwilliger zet ze zich vanaf het begin met tomeloze energie in voor vooral jeugd en G-sport. Haar voormalige werk bij de handbalbond heeft ze inhoudelijk ook vaak succesvol kunnen gebruiken bij de club.

BEELD31_SportAwards000.jpg
BEELD31_SportAwards002.jpg

De meer dan sport award is bedoeld voor een lokale held die via sport van bijzondere maatschappelijke betekenis is voor Rotterdammers. De award van 2019 gaat naar NOEL SOARES BRAZAO. Noël is oprichter en eigenaar van kickboksschool Team Soares Brazão. Sinds dit jaar trainen wijkagenten uit Pendrecht en Zuidwijk mee met lessen van Noël, die hij geeft aan jonge kinderen. Noël is een rolmodel voor de jongeren, voor hem draait alles om aandacht voor de jeugd en ervoor te zorgen dat zij goed terecht komen. De enthousiaste aanwezigheid van de wijkagenten zorgt ervoor dat politie benaderbaar wordt voor de jeugd. Noël traint samen met zijn team tevens kinderen met een beperking.

De award voor het leukste kluppie gaat naar ABDEL KWAN. De taekwondo-club Abdel-kwan Rotterdam vormt een spil in de wijk. Maatschappelijke organisaties, welzijn, zorg, gemeente en bewoners weten de club te vinden voor samenwerking en als locatie waar iedereen welkom is. Naast de taekwondo-lessen zet de vereniging zich onder meer in voor huiswerkbegeleiding, bejaarden in een bejaardenhuis in de wijk en taal- en beweeglessen.

BEELD31_SportAwards005.jpg

Achtergrond
De Awards-uitreiking wordt georganiseerd door de gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam en Rijnmond. Zij stellen een longlist samen van sporters die woonachtig zijn in Rotterdam-Rijnmond of daar geboren zijn en een aansprekende prestatie hebben verricht. Per categorie wordt de lijst vervolgens teruggebracht tot drie genomineerden. Daarbij wordt gekeken naar prestaties op internationaal niveau en de tak van sport. Via de website van Rijnmond heeft het publiek op hen kunnen stemmen. De uitslag van het publiek telt voor 50 procent mee. De andere 50 procent wordt bepaald door een vijfkoppige vakjury. Bij een gelijke eindstand geeft de uitslag van de vakjury de doorslag. De winnaars in de categorieën Sportvrijwilliger, Leukste Kluppie en de Meer dan Sport Award worden enkel door het publiek bepaald.
 
De jury voor 2019 bestaat uit de volgende personen:

  • Francisco Elson, voormalig topbasketballer
  • Ib Haarsma, Hoofdredacteur Rijnmond
  • Gert Onnink, AD Rotterdams Dagblad
  • Judith Vis, voormalig topatleet en Olympisch bobsleester
  • Johan Wakkie, bestuurslid CTO Metropool