Uitstel doet niets af aan mijn motivatie

Ook met het uitstel van de Olympische Spelen blijft er veel onzekerheid bestaan. Marieke Keijser laat zich daardoor niet van de wijs brengen. “Ik train best hard door. Ik heb thuis een roeiapparaat en wij mogen individueel ook nog roeien. Maar wel op anderhalve meter afstand.”

De 23-jarige Rotterdamse roeister kwalificeerde zich vorig jaar samen met Ilse Paulis in de lichte dubbeltwee. Dat ticket blijft geldig, vertelt Marieke. “Die zekerheid is wel fijn. Al geldt de kwalificatie voor de boot, niet voor de personen erin.”
 
Megawinter
Ze stapt drie tot vier per week in de boot. “Veel minder vaak dan normaal en in m’n eentje; dus in een andere boot. Daarnaast mag ik, net als alle Nederlanders, buiten hardlopen. We hebben een schema gekregen en dat houdt me wel bezig.”

Va een voorbereiding op Tokyo is op dit moment geen sprake meer. “Het is in zekere zin onderhouden en zorgen dat je het mentaal volhoudt. Zodat je volgend jaar kunt knallen.” De motivatie heeft ze nog steeds. “Als je die niet hebt, zelfs nu, vraag ik me af of je überhaupt echt naar de Spelen wilt.”

“We trainen hard hoor, maar niet wedstrijdspecifiek. Het is een soort winter. Die wordt doorgetrokken tot de echte winter weer begint. We hebben dit jaar zeg maar een megawinter. Maar zeker geen winterslaap!”
 
Rotterdam
Ondertussen pakt Marieke ook haar studie Health Policy Management weer op. Na het behalen van haar propedeuse had ze daar een pauze ingelast om zich helemaal op het roeien te kunnen concentreren. “Met hulp van de Erasmus Universiteit kon ik op 1 april weer starten. Anders zou ik nog een jaar uitstel oplopen.”

Het uitstel van Spelen betekent ook dat Marieke een jaar langer in Amsterdam blijft wonen om daar met het Aegon Nationaal RoeiTeam op de Bosbaan te trainen. “Ik mis Rotterdam wel. Normaal blijf ik bij mijn moeder slapen als ik in de stad ben, maar die werkt in het Maasstad Ziekenhuis. Dus dat is met het oog op corona niet handig. Nu rijd ik heen en weer, op m’n racefiets. Heb ik meteen een goede training.”

Auteur: Martin Dekker
Video: Mamascreen