Topspelers trainen hockeyjeugd: snel ook weer samen het veld op?

Jochem Bakker staat op de eerste woensdagmiddagtraining sinds de coronastop nog wat onwennig op het hoofdveld van HC Rotterdam. Hij moet zich inhouden, maar slaat toch gauw even een balletje in het doel als de training van de kabouters een moment stilligt.

“Het voelt goed om weer op de club te zijn”, schetst de 23-jarige selectiespeler van de Rotterdamse hoofdklasseclub. “Normaal ben ik hier vrijwel dagelijks. Nu was de laatste keer anderhalve maand geleden, een training kort voordat we tegen Oranje-Rood zouden spelen. Sindsdien ben ik hier niet meer geweest.”

Zijn taak is deze middag anders dan hij gewend is. Normaal geeft hij één keer per twee weken training aan Jongens B van HC Rotterdam, nu zijn het de allerkleinste meisjes van de vereniging aan wie hij lesgeeft. “Heel anders”, weet hij al voor hij het veld op loopt. “Andere spelvormen en minder tactiek. Vooral met de stick het balletje meenemen en zo hard mogelijk zien te raken.”

Samen met teamgenoot Justen Blok ontfermt Jochem zich deze middag over vijf meisjes, die zichtbaar blij zijn dat ze weer samen met teamgenootjes kunnen trainen. Verderop in het stadion begeleiden aanvoerder Jeroen Hertzberger en enkele meiden van de vereniging andere groepjes.

“Juist nu is het fijn dat we een beroep kunnen doen op spelers van Heren 1”, zegt woordvoerder Alexander Bakker. “In deze opstartfase zijn er ook flink wat vrijwilligers in de weer voor extra toezicht en assistentie. Het vereist nogal wat discipline. Ouders moeten hun kinderen op de parkeerplaats afzetten en ophalen, het clubhuis is gesloten, en op het terrein zijn routes uitgezet naar de velden zodat niet iedereen door elkaar loopt. Het is een hele operatie, met ongeveer 1.700 jeugdleden.”

Jochem kan bijna niet wachten tot ook hij met z’n teamgenoten weer een balletje kan slaan op de club. “We houden contact via WhatsApp en Zoom. Sommigen presenteren workouts en zelf heb ik een challenge opgenomen voor Facebook en Instagram. Misschien dat we bij een volgende versoepeling in kleine groepjes weer het veld op mogen. Tot die tijd train ik op een Cruijff Court in de buurt, met de hockeystick. Daarnaast hardlopen en thuis oefeningen met gewichten. Ik heb veel motivatie om fit te blijven. Ik wil me als topsporter blijven verbeteren. Ook hoop ik geselecteerd te worden voor Oranje en topfit zijn is daarvoor de basis.”

Auteur en foto: Emile Hilgers
Bron: De Havenloods dinsdag 5 mei 2020