Terugblik 2016: Het was een onvergetelijk jaar

Wat een geweldig sportjaar was 2016 toch! In dit artikel, ook te lezen in de nieuwste editie van het Rotterdam Topsport Magazine, blikken we nog één keer terug naar twaalf duizelingwekkende maanden vol successen. 

WK ROEIEN: TOPPERS OP DE ROTTERDAMSE BAAN
De hele wereld keek mee hoe de top van de roeisport in Rotterdam streed om de wereldtitels. De Willem Alexanderbaan bleek een perfecte gastheer voor de roeisport. In een prachtig decor, met de skyline van de stad, als achtergrond, roeiden vele sporters zich op het grootste roei-WK ooit gehouden naar grote hoogtes. ,,Het grootste WK roeien ooit in de geschiedenis was een groot feest,’’ concludeerde de website roeien.nl. ,,Zeven dagen lang was de Willem-Alexanderbaan het roei-middelpunt van de hele wereld.’’

OLYMPISCHE SPELEN IN RIO DE JANEIRO: HOOGTEPUNT VOOR RIJNMOND
Veel regiosporters leefden er al jaren naar toe. Deze zomer was het dan zo ver: de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zesentwintig regiosporters namen het vliegtuig naar Brazilië om daar te schitteren. De een slaagde daar beter in dan de ander, soms vloeiden er tranen van geluk ook tranen van teleurstelling. Het hoorde er allemaal bij. Roeister Maaike Head van Skadi won goud, zilver was weggelegd voor de Schiedamse bokser Nouchka Fontijn, judoka Anicka van Emden won brons. Bij alle sporters overheerste na afloop het gevoel dat het een bijzonder toernooi was. Dat bleek des te meer tijdens de huldiging van de regiosporters in Bilderberg Parkhotel, waar Rotterdam Topsport de genodigden flink in het zonnetje zette. 

PARALYMPISCHE SPELEN: ZEVEN REGIOSPORTERS, VIJF MEDAILLES
Na de Spelen in Rio was het tijd voor de Paralympische Spelen. Ook daar traden regiosporters aan. Vijf medailles werden door de zeven sporters uit onze regio mee teruggenomen naar Rotterdam. Lisette Teunissen uit Capelle a/d IJssel won brons op de vijftig meter rugslag, Chantalle Zijderveld uit Zwijndrecht brons op de 100 meter schoolslag. Barbara van Bergen won met de rolstoelbasketbalsters brons. Verspringer Ronald Hertog van Rotterdam Atletiek won zilver. Heroïsch waren hun prestaties. Melaica Tuinfort uit Rotterdam-Hoogvliet won brons bij het bankdrukken vanaf 86 kilo. Een medaille die ze voorgoed koestert. ,,Mijn leven is er voorgoed door veranderd,'' zegt ze. ,,Ik heb laten zien wat ik waard ben. Nu begrijpen sommige personen waarom trainen altijd op nummer 1 stond op mijn lijst.'' Bij terugkeer viel Melaica flink met haar neus in de boter: ze kreeg de Faas Wilkes Sportprijs door wethouder Adriaan Visser uitgereikt en werd flink in het zonnetje gezet tijdens de huldiging van de Paralympische sporters op het SS Rotterdam.

KAMPIOENSCHAP SPARTA: EUFORIE NA ZES JAAR TREURNIS
Zes jaar lang bivakkeerde Sparta in de Jupiler League, tot grote onvrede van de aanhang. Op een maandagavond in april kwam dit jaar een einde aan die droogte. Sparta werd kampioen op Het Kasteel, na een prachtig seizoen, en promoveerde naar de eredivisie. Het feest werd direct na afloop urenlang gevierd op het veld. Rotterdam trilde nog lang na!

BEKERWINST FEYENOORD: VOOR HET EERST SINDS 2012 EEN PRIJS
De tienduizenden fans die op een maandagochtend naar de huldiging op het bordes van het Stadhuis kwamen waren het bewijs: de winst van de beker was voor Feyenoord dit jaar  geweldig nieuws. De club snakte naar een prijs en haalde die in een prachtige finale tegen FC Utrecht (2-1) overtuigend binnen. ,,Dit is waar je het voor doet,’’ vertelde Dirk Kuijt na afloop aan Voetbal International.  ,, Geweldig, tranen in mijn ogen. Emotioneel raakt me dit,’’ stamelde ambassadeur Geert Meijer na afloop tegen hetzelfde blad. 

FINALE ABN-AMRO WORLD TENNIS TOURNAMENT: DE WINST VAN EEN ONBEKENDE
6-7, 6-3, 6-1. Met die cijfers won de nog maar een week eerder in Rotterdam volslagen onbekende Sloveense tennisser Martin Kizan de finale van de 43e editie van het ABN Amro World Tennis Tournament. Slachtoffer van die zegedrift was de Fransman Gaël Monfils. ,,Het was voor mij een geweldige motivatie om met mijn naam daar te komen,’’ kirde Klizan toen direct na de wedstrijd zijn naam op aan de eregalerij werd toegevoegd. De geldprijs, 363400 euro, zou hij meenemen naar het casino. Bijzonder detail: de finale, voor het eerst in de historie maanden van tevoren al volledig uitverkocht, werd opgeluisterd met een optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. 

OLYMPISCHE KWALIFICATIE DAMES: TOPPER OP HET KASTEEL
Het damesvoetbal zit in de lift. Wereldwijd, in Nederland, en in de regio Rotterdam. Duizenden liefhebbers kwamen af op de kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen die het Nederlands dameselftal dit jaar op Het Kasteel speelde. Gewonnen werd er niet, Noorwegen was het sterk. Maar het stadion zat vol en de sfeer was geweldig. Bondscoach Arjan van der Laan meende: ,,de steun van het thuispubliek kan ons echt een extra boost geven. Bovendien is het altijd mooi om in goedgevulde stadions te spelen.’’ De sfeervolle ambiance stemde nieuwsgierig naar de zomer van 2017, waarin het EK damesvoetbal in Nederland wordt gespeeld en Het Kasteel ook plaats biedt aan wedstrijden. Waaronder een kwartfinale en een wedstrijd van Oranje!

CHIO: NEDERLANDSE SPRINGRUITERS WINNEN DE FINALE
In het Kralingse Bos vond dit jaar de achtenzestigste editie van het CHIO plaats, het grootste paarden-sportevenement van Nederland. Vooral de finale van de springruiters viel op. Met een foutloos resultaat bleven de Oranje-ruiters Zwitserland en Duitsland voor. Het was in 2003 dat de Nederlandse springruiters voor het laatst de landenwedstrijd wisten te winnen in Rotterdam. ,,Na dertien jaar zwoegen en strijden is het nu dan eindelijk gelukt,’’ jubelde bondscoach Rob Ehrens tegenover de pers. ,,Het liep fantastisch. Ik ben er heel blij mee.’’

CURACAO NEPTUNUS: OPNIEUW KAMPIOEN VAN NEDERLAND
Bloedstollend was de allerlaatste wedstrijd van de best of seven-serie die Curaçao Neptunus deze zomer uitvocht tegen L&D Amsterdam Pirates. Het kwam op een zevende wedstrijd aan. Die werd in eigen huis gespeeld en pas beslist in een extra inning. Dat Neptunus kampioen werd, voor de vierde keer op rij en voor de zeventiende keer in de clubhistorie, werd groots gevierd. Tranen vielen er ook: met de winst nam legende Raily Legito afscheid, terwijl ook trainer Evert-Jan 't Hoen uit werd gezwaaid.

NK TURNEN: DUIZENDEN FANS IN AHOY
Rotterdam Ahoy vormde deze zomer het decor voor het NK Turnen. Gymmen, turnen, springen en dansen: het gebeurde allemaal in Rotterdam. Op de met 13.0000 bezoekers gevulde tribunes werd verrukt gereageerd op de beste sporters van Nederland. Onder de noemer Fantastic Gymnastics zagen zij sporters schitteren in allerlei disciplines, terwijl op Het Beweegplein de bezoeker zelf ook tot bewegen aangezet. Een hoofdrol was weggelegd voor Bart Deurloo uit Zwijndrecht, die zich naar de hoogste podiumplek wist te turnen.

PARATRIATHLON: SUCCES TEGEN PRACHTIG DECOR
Rotterdam als decor voor het WK paratriathlon: mooier kon het niet zijn. Jetze Plat, die in Rio niet lang daarna olympisch goud en brons won, zegevierde aan de Maas. De titel bleef dus in eigen land. ,,Eindelijk lukt het! Ik was er al vaker dichtbij en met het oog op Rio wilde ik geen onnodige risico’s nemen, maar het is gelukt,’’ jubelde Plat na afloop tegenover de pers. Goed nieuws voor de liefhebber: de triathlon keert terug naar de stad. In 2017 staat het WK Triathlon op het programma. 

ORANJE TERUG IN DE KUIP: NEDERLAND WINT
Jaren geleden verdween het Nederlands Elftal uit De Kuip. Zakelijke overwegingen maakten dat Oranje voortaan in Amsterdam z'n thuiswedstrijden speelde. Daar legde het publiek zich niet bij neer. De intense wens van velen om Oranje weer in Stadion Feijenoord te zien spelen mondde deze zomer uit in de terugkeer van de Nederlandse selectie. Met een wedstrijd om het echie bovendien: de kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. Die werd met 4-1 gewonnen. Na afloop wist iedereen het zeker: De Kuip en Oranje, ze horen bij elkaar.
  

Foto terugblik 2016.jpg