Tafeltennisster Eerland dansend op weg naar Tokio

Het kwalificatietraject richting de Olympische Spelen in Tokio is lang en lastig, maar tafeltennisster Britt Eerland is vol vertrouwen. De 25-jarige Schiedamse heeft een nieuwe manier gevonden om zo ontspannen mogelijk aan toernooien te beginnen. ,,Dansen geeft me plezier en een fijn gevoel, daardoor sta ik relaxter aan de tafel”, zei Eerland nadat ze verrassend zilver had gepakt op de Europese Top 16.

Eind vorige maand greep Eerland met het Nederlands team naast een olympisch ticket. Een blessure van Li Jie brak Oranje op in het beslissende duel met Singapore. ,,Die klap kwam hard aan”, zegt Eerland, die in 2016 bij de Olympische Spelen van Rio samen met Li Jie en Li Jiao wel mocht meedoen aan de landenwedstrijd. Ze kan zich nu alleen nog individueel plaatsen voor Tokio. ,,Na het OKT dacht ik: ik kan wel weer iedere dag hard gaan trainen, maar ik moet dit ook verwerken. Ik ben dus juist leuke dingen gaan doen.”

Zo ging Eerland met haar vriend op dansles. Afgelopen donderdag, vlak voordat ze naar Zwitserland reisde om deel te nemen aan de Europese Top 16, danste ze de spanning uit haar lichaam. ,,Als ik gespannen ben, sta ik verkrampt en met m’n schouders naar voren aan de tafel. Het is dus zaak om daar zo ontspannen mogelijk te staan. Voor partijen doe ik daarom vaak even een dansje in de zaal, dat helpt mij.”

Eerland stuntte in Montreux door op de eerste dag twee oud-winnaressen te verslaan. Zondag overklaste ze ook de nummer 1 van de plaatsingslijst. Eerland leek in de finale op weg om na Bettine Vriesekoop, Mirjam Hooman-Kloppenburg, Li Jiao en Li Jie de vijfde Nederlandse winnares van het Europese toptoernooi te worden. Ze gaf tegen de Duitse titelverdedigster Petrissa Solja echter een voorsprong van 2-0 uit handen. Met zilver was Eerland desondanks ook heel blij.

Ik merkte dat ik niet de snelheid heb om dicht bij de tafel te spelen, dus heb ik een stapje naar achteren gezet.
- Britt Eerland

Het afgelopen half jaar ben ik steeds beter gaan spelen. Ik merkte dat ik niet de snelheid heb om dicht bij de tafel te spelen, dus heb ik een stapje naar achteren gezet. Ik speel nu met meer variatie in mijn spinballen, m’n tegenstanders hebben daardoor steeds pas laat door waar de bal heen gaat”, aldus Eerland, die nu gaat toewerken naar het WK eind maart in Zuid-Korea.

Daarna volgen twee kwalificatietoernooien voor de Spelen, in Moskou en Doha, waar ze hoopt te voldoen aan de internationale eisen. Om in de zomer naar Tokio te mogen, eist sportkoepel NOC*NSF dat ze op de geschoonde wereldranglijst (twee speelsters per land) in de top 16 staat. ,,Dat is hartstikke lastig. Maar als ik zo blijf spelen, ben ik niet kansloos”, zegt Eerland.

Bron: Algemeen Dagblad Sportredactie