Spannende tijden voor Rotterdamse turnsters

Naomi Visser hoopt dat ze in de tweede kwalificatiewedstrijd voor de Nederlandse turnsters, zaterdag 26 juni in Topsportcentrum Rotterdam, nog beter presteert dan in de eerste. “De voorbereiding was niet optimaal”, legt ze uit. “Een maand voor de eerste wedstrijd ben ik anderhalve week ziek geweest waardoor ik niet kon trainen. Dat is best wel een dingetje bij het turnen. Gelukkig gaat het inmiddels telkens een stapje beter. Maar het blijft spannend. Ik hoop dat ik zaterdag minder zenuwachtig ben dan anderhalve week geleden.”

Op het EK in april gaf Naomi met een negende plaats op de meerkamp al wel haar visitekaartje af. Toch moet ze zich op de kwalificatiewedstrijden opnieuw bewijzen. “Het is wel jammer dat het zo kort voor de Olympische Spelen is, maar ik begrijp waarom dat is. Als het eerder zou zijn geweest, zou je een langere periode volledige oefeningen moeten draaien, langer moeten pieken. Dat vergt veel van de turnsters. Nu hebben we tot een later moment alleen losse elementen getraind. Een andere reden is dat het risico op blessures van degenen die gekwalificeerd zijn minder groot is. We krijgen zondag 27 of maandag 28 juni de uitslag, en ik hoop natuurlijk dat ik erbij zit.

Eythora Thorsdottir
Turnster Eythora Thorsdottir (22) heeft nog één kans op deelname aan de Olympische Spelen.

De eerste kwalificatiewedstrijd op 13 juni kon ze niet meedoen vanwege blessures, maar zaterdag 26 juni hoopt ze voldoende hersteld te zijn voor het tweede kwalificatiemoment in Topsportcentrum Rotterdam.

“Een wedstrijd turnen zal denk ik wel lukken, maar of het niveau voldoende zal zijn, is onzeker”, schatte ze een week tevoren in. “Natuurlijk wil ik heel graag mee naar Tokyo. Het worden weliswaar qua omstandigheden hele andere Spelen dan in Rio, maar zo’n groot evenement wil je niet missen. Zeker omdat we vijf jaar geleden als team achtste van de wereld werden en ik individueel negende was op de meerkamp.”

Alleen als Eythora zich plaatst voor het team van vier turnsters, kan ze in Japan ook op de individuele toestellen in actie komen.