Oranje pakt ticket voor Tokyo: ‘Trots op de meiden!’

“Ik ben heel trots op de meiden”, zei bondscoach Arno Havenga zaterdag nadat de Nederlandse waterpolodames zich - door de finale te halen op het OKT in Italië - hadden geplaatst voor de Olympische Spelen.

Bron: Havenloods 25 januari | Tekst: Emile Hilgers | Foto: Marcel ter Bals/Orange Pictures

In de halve finale tegen Griekenland keek Oranje de eerste helft tegen een achterstand aan. Havenga: “Het plan was snel uit de startblokken te komen, dat is niet gelukt Het plan was ook een hoog tempo te houden en ze ‘kapot te spelen’. Dat kwam er de tweede helft wel aardig uit.”

Het was Maud Megens die de gelijkmaker scoorde (4-4) en later ook het doelpunt naar een ruime voorsprong (6-4). Keepster Debby Willemsz verrichtte fantastische reddingen en werd speelster van de wedstrijd. “We zijn rustig gebleven, ik ben zó blij. 7-4 is echt een flinke score!”

Zondagavond volgde nog de eindstrijd tegen Hongarije. Die verloor Oranje met 11-13, maar het ticket was al veiliggesteld.

De Nederlandse waterpoloheren spelen van 14 tot en met 21 februari het Olympisch kwalificatietoernooi in Zwemcentrum Rotterdam. Dan strijden twaalf nationale teams om één ticket.