OKT Waterpolo komt er alsnog én in Rotterdam

Afgelopen zondag had Zwemcentrum Rotterdam uit zijn dak moeten gaan tijdens de finale van het OKT Waterpolo voor heren. De datum, 29 maart, stond al tijden omcirkeld in de agenda van Wouter Koeman, evenementenmanager van zwembond KNZB. Door corona liep alles anders. Maar er wordt hard aan gewerkt om het toernooi alsnog te laten doorgaan.

Tekst: Martin Dekker

De kabinetsmaatregelen tegen coronaverspreiding werden vlak vóór de geplande start van het Olympisch Kwalificatie Toernooi ingevoerd. “We zagen het al aankomen, natuurlijk, maar de teleurstelling was groot”, bekent Koeman. “Maandenlang hadden we er met z’n allen naar toegewerkt. Je organiseert in feite een evenement zonder dat het heeft plaatsgevonden. Je mist een hoogtepunt.”

Alternatieve datum
Het projectteam, met daarin onder andere Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam Topsport, slaagde er razendsnel in een alternatieve plek op de kalender te vinden: van 31 mei tot en met 7 juni. Na de uitbreiding en verlenging van de overheidsmaatregelen is ook dat geen optie meer.

Maar, zo zegt Koeman: “Het OKT Waterpolo komt er wat ons betreft alsnog.” Anders dan bij veel andere evenementen van de zwembond, waar een definitieve streep doorheen ging. Zoals het OKT Zwemmen in Eindhoven, de Swimcup, een interlandwedstrijd waterpolo en de reguliere competities.

Gewoon in Rotterdam
“We hebben veel overleg met de FINA. De situatie wijzigt nog steeds, want niemand weet hoe de ontwikkelingen zullen gaan. De internationale zwembond moet bijvoorbeeld ook nog bepalen of het kwalificatietraject blijft zoals het was en bevestigen welke landen straks meedoen aan het OKT. Naar alle waarschijnlijkheid zal het in het najaar of volgend voorjaar plaatsvinden. En in elk geval gewoon in Rotterdam.”

“Informeren en communiceren is nu nog belangrijker dan anders. Hoe kunnen we verder? Je hebt elkaar straks weer nodig. De betrokkenheid van iedereen is heel groot. Van de partners, bedrijven, leveranciers, vrijwilligers…”

We gaan er samen aan werken om het OKT alsnog te organiseren en er een feest van te maken.
- Wouter Koeman -

Alsnog een feest ervan maken
Lovende woorden heeft Koeman onder meer voor Sportbedrijf Rotterdam. “De directeur, Ronald van Ombergen, heeft iedereen een brief gestuurd om hen een hart onder de riem te steken. Zij zijn echt gepassioneerd betrokken bij het OKT. Dat geldt ook voor Rotterdam Topsport. Met al die topsportevenementen in de stad is het OKT misschien een klein evenement, maar ook daar voelde ik de grote betrokkenheid.”

“Voor het gloednieuwe Zwemcentrum was dit wél een groot evenement. Ook voor hen was het dus een grote domper. Nu gaan we er samen aan werken om het OKT alsnog te organiseren en er een feest van te maken.”