Luigi Bruins voorkomt criminaliteit onder Rotterdamse jongeren

Persbericht - Topsporter en eredivisie-speler Luigi Bruins fungeert al enkele jaren als rolmodel voor de jongeren bij Challenge Sports reintegratie, dit met als doel schooluitval te voorkomen of jongeren te helpen naar school of werk. Luigi doet dit met volle overgave en passie. Een goed voorbeeld van een jongere die onder de vleugels van Luigi behoed wordt terug te vallen in de criminaliteit, is Giliandro.
 

Het is 2015. Giliandro Leona (24) is profvoetballer, speelt voor het Duitse SV Hönnepel-Niedermörmter, a.k.a. ‘HöNie’ en is living the dream. Totdat hij een paar verkeerde keuzes maakt, in de financiële problemen raakt en terug moet naar Nederland. Daar komt hij via de gemeente Rotterdam in contact met Challenge Sports, Werk- en Reïntegratieprojecten, waar hij samen met coach Luigi Bruins (30), speler bij voetbalclub Excelsior, zijn leven weer op de rit krijgt.

DSC_4855.jpg

Het is tien voor negen ’s ochtends en Luigi zit al aan de koffie in het kantoor van Challenge Sports. Sinds kort heeft hij zich aangesloten bij het team van topsporters en BN’ers, bestaande uit o.a. pro-basketballer Robert Krabbendam, tv-presentator John Williams en MMA-fighter Stefan Struve, die als rolmodel fungeren voor de deelnemers aan het reïntegratieproject van Challenge Sports. Jaarlijks weet deze organisatie zestig procent van de jongeren uit een uitkering te trekken en weer aan het werk of naar school te krijgen. Morgen vertrekt Luigi op trainingskamp, maar vandaag maakt hij nog even tijd om met zijn ‘buddy’ Giliandro samen te zitten. Deze komt om stipt 9 uur binnenlopen, zijn dochtertje op de arm. Niemand kijkt ervan op dat hij de kleine meebrengt, want ‘warmte, familie en een thuisgevoel’ vormt de fundering van Challenge Sports. “Hierin onderscheiden ze zich van andere instanties die weliswaar hetzelfde doel hebben, maar die voor een andere aanpak kiezen”, aldus Giliandro. 

Alle deelnemers moeten om 9 uur ’s ochtends aanwezig zijn; dit vormt de basis voor het aanbrengen van structuur in hun leven. “Giliandro had dat vrij snel onder de knie”, zegt Kamaljeet Kaur, een van de coaches van Challenges Sports. “Maar ik ben nog steeds geen ochtendmens”, lacht Giliandro. Zijn dochtertje is ondertussen druk met een kleurplaat die Kamaljeet voor haar heeft neergelegd. Luigi, zelf vader van drie kinderen, benadrukt hoe belangrijk structuur is voor kleine kinderen. “Orde en regelmaat, dat verwachten ze van je”.

“Ik heb vier dagen genomen om te beslissen of ik me bij Challenge Sports ging aanmelden of een ander bedrijf”, licht Giliandro toe. Kamaljeet benadrukt hoe belangrijk het is voor de deelnemers om hun keuze weloverwogen te maken. “Je kan alleen maar slagen als je dit echt wil.” De component ‘sport’ was wat voor Giliandro de doorslag gaf. Sporten en (mentale) gezondheid gaan tenslotte hand in hand. “Als ik voetbal, dan is mijn hoofd leeg. Alle aandacht gaat naar de bal en even kan ik al m’n problemen en schulden vergeten.”

We werken van negen tot half vijf, maar dat betekent niet dat we dan de volgende dag pas weer bereikbaar zijn.
- Luigi Bruins -

Ook de wetenschap dat Luigi als een van de coaches aan Challenge Sports verbonden is, deed Giliandro beslissen om juist dit traject aan te gaan. “Ik zie Luigi als een grote broer en hij is ook echt m’n grote voorbeeld.” Luigi lacht: “Ik heb nog met zijn oudere broer Giliomar in het elftal gespeeld, dus ik ken Giliandro al vanaf dat hij klein is. Ik help hem er graag weer bovenop”. Giliandro knikt bevestigend. “Ik weet dat Luigi zelf met tegenslag te maken heeft gehad, maar als ik zie hoe hij ermee om is gegaan, dat motiveert mij”.

En motivatie is allesbepalend voor succes, zo vinden beiden. “Maar dat betekent niet dat je alles krijgt wat je wilt”, benadrukt Luigi. “Tuurlijk, je moet altijd een droom hebben en daarnaartoe werken, dat is je eerste motivatie. Maar als deze niet haalbaar blijkt, dan moet je ook een tweede motivatie paraat hebben.” En dat is precies waar hij met Giliandro aan werkt. Giliandro: “Mijn droom is om alsnogprofvoetballer te worden, maar als dat niet lukt, dan wil ik Persoonlijk Begeleider worden in een voetbalelftal, mijn tweede motivatie.”

Hij heeft zich inmiddels aangemeld voor de opleiding Maatschappelijke Zorg / Specifieke Doelgroepen aan het Albeda College, hierin aangespoord door Luigi. “Hij zal wel hard moeten werken”, zegt Luigi, een aspect dat hij ook in de opvoeding van zijn eigen kinderen heel belangrijk vindt. “Het gaat erom dat je doorzet, zelfs als het tegenzit. Dan kan je écht trots zijn op jezelf”. En een doorzetter, dat is Giliandro. Als het aankomt op het traject van Challenge Sports, dan loopt hij voor op schema. “Ik wil een goed rolmodel voor m’n dochtertje zijn en daar hoort het juiste gedrag bij”.

Luigi moet ervandoor, anders komt hij te laat op training. Hij schudt Giliandro de hand. “En je weet het hè, als er wat is, dan kan je me gewoon appen”, zegt hij met doordringende blik. Want de begeleiding van de jongeren is hier niet gebonden aan kantoortijden. “We werken van negen tot half vijf, maar dat betekent niet dat we dan de volgende dag pas weer bereikbaar zijn”, zegt Kamaljeet.

DSC_4839.jpg

Het wil weleens voorkomen voor dat een van de jongeren ’s avonds laat contact opneemt, in paniek, omdat hij of zij nergens terecht kan. Eigenaar Johan van Haga twijfelt dan geen moment en stelt met Challenge Sports noodopvang huisvesting beschikbaar.

Want dat is Challenge Sports: bovenal een ‘thuis’.