Hockeyers sluiten groepsfase af met nederlaag tegen Duitsers

TOKIO (ANP) - De Nederlandse hockeyers hebben op de Olympische Spelen hun tweede nederlaag geleden. In de laatste groepswedstrijd was Duitsland met 3-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Beide landen waren al zeker van een plek in de kwartfinales.

Niklas Wellen nam na 10 minuten met een tip-in het eerste doelpunt voor zijn rekening en Constantin Staib maakte er in de 41e minuut 2-0 van. 7 minuten voor tijd zette Timm Herzbruch de Duitsers met een backhand zelfs op 3-0. Vlak voor tijd deed Jeroen Hertzberger nog iets terug, waardoor de uitslag nog iets draaglijker werd.

Oranje wist weinig kansen te creëren en kreeg in de eerste helft alleen een kans via Hertzberger, die net als de andere aanvallers nauwelijks gevaar kon stichten. Pas in de laatste minuten kreeg Nederland de eerste en enige strafcorner, die geen doelpunt opleverde. Keeper Pirmin Blaak viel weinig te verwijten en hij voorkwam met een aantal goede actie zelfs dat de nederlaag nog groter werd.

Herhaling
Het duel tussen Nederland en Duitsland was een herhaling van de finale van het EK in Amstelveen. Anderhalve maand geleden won Oranje na shoot-outs van de Duitsers. Na de reguliere speeltijd was het toen 2-2.

Eerder in de poulefase had Oranje al verloren van België (1-3) en tegen Groot-Brittannië werd het 2-2. Zuid-Afrika (5-3) en Canada (4-2) werden wel verslagen.

Door de nederlaag is Nederland vierde geworden in de groep van zes landen. Daardoor treft Oranje bij de laatste acht de winnaar van de andere poule, Australië. De kwartfinales worden zondag gespeeld.