Handbalsters openen met ruime zege op Japan

TOKIO (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn hun olympisch toernooi begonnen met een ruime zege op gastland Japan. Mede door zeven treffers van Lois Abbingh werd het 32-21 voor de regerend wereldkampioen. Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade al met 18-10.

Rentree Nycke Groot
Nederland werd vijf jaar geleden vierde op de Spelen van Rio. In 2019 kroonde de ploeg zich tot wereldkampioen onder leiding van Estavana Polman. De beste speelster van dat toernooi ontbreekt vanwege een knieblessure. Coach Mayonnade slaagde er wel in Groot te bewegen tot een rentree bij Oranje. De fysiek kwetsbare spelverdeelster, kort voor de Spelen nog geblesseerd geraakt aan haar schouder, begon op de bank.

Dat ze gespaard wordt voor zwaardere wedstrijden die nog komen, wilde ze niet bevestigen. "Inger (Smits) en ik verdelen de rol als middenopbouwer ontzettend goed en dat zullen we blijven doen", vertelde Groot na het duel dat al om 9 uur 's ochtends plaatsvond. "Het is vroeg, maar we hebben de laatste dagen vaak al om 8.00 uur al getraind om in het ritme te komen. Het is fijn dat we goed zijn begonnen en een makkelijke start hebben gehad. Het is voor mij heel speciaal. Ook omdat het mijn laatste toernooi is. Ik had zoiets van: ik moet eerst maar eens de eerste wedstrijd halen. De eerste stap is gezet."

Uitkomen tegen de coach die haar het afgelopen seizoen trainde was ook speciaal. "Het is altijd lastig als je gaat spelen tegen speelsters of een trainer die je kent. Het blijft toch een mentaal spelletje. Hij weet wat wij kunnen, maar we kunnen best veel. Dus het is moeilijk voor hem al die informatie door te spelen aan zijn speelsters."