Gertjan van der Linden is voor de negende keer Paralympiër

Rotterdam - Voor Gertjan van der Linden en de rolstoelbasketbalsters van TeamNL is het afwachten hoe de andere landenteams er voor staan na de coronabeperkingen. “Als regerend wereldkampioen zijn we favoriet in Tokyo, daar moeten we niet voor weglopen. We gaan voor het hoogst haalbare maar het zijn allemaal professionals en we missen wedstrijdritme. De finale van het EK in 2019 in Rotterdam was onze laatste officiële wedstrijd. De meiden hebben geen competitie gespeeld, dus we missen wedstrijdritme.” 

De Nederlandse selectie kon, met een onderbreking van drie weken, in de aanloop naar de Paralympische Spelen wel op Papendal trainen. Oranje oefende er tegen het gemengd team van het CTO opleidingsteam rolstoelbasketbal. Er waren ook oefenduels tegen Duitsland en Spanje. TeamNL treft Spanje nu in de voorronde, evenals de Verenigde Staten, China en Algerije.

“We knokken voor de eerste plaats in onze poule”, aldus de bondscoach. “Want dan spelen we de kwartfinale tegen de nummer vier van de andere poule. We beginnen 25 en 26 augustus tegen Amerika en China. Op papier sterke teams, dus een zware dobber.”

Voor Van der Linden worden dit al zijn negende (!) Paralympische Spelen. In 1980 won hij goud als zwemmer, van 1988 tot en met 2004 nam hij vijf keer deel als rolstoelbasketballer (één keer goud, twee maal zilver). In Japan is hij er voor de derde keer bij als coach, na bronzen medailles met TeamNL in Londen en Rio de Janeiro.

Foto: Ilse Schaffers/Orange Pictures, EK 2019