Extra trainingen bij FOCUS tennis academy helpen talenten op weg naar Wimbledon

FOCUS tennis academy houdt zondag 19 en 26 juli de jaarlijkse open dagen. “We willen talenten niet weghalen bij de clubs”, benadrukt oprichter Niels Stemerdink. “Onze door de KNLTB gecertificeerde tennisopleiding is cluboverschrijdend en een aanvulling op de trainingen bij de vereniging.”

“Ons belangrijkste doel is jeugd op weg te helpen naar de nationale jeugdselecties of een profcarrière”, vervolgt de tenniscoach. “Daarbij worden we ondersteund door de bond en Rotterdam Topsport. Onze locaties zijn TV Victoria in Kralingen, Be Quick in Gouda en TV Het Hofland in Schoonhoven.”

“Naarmate jeugdspelers ouder worden, is het voor hun ontwikkeling steeds belangrijker dat ze met andere talenten trainen”, legt Stemerdink uit. “Vooral bij kleinere verenigingen zijn die er niet altijd in de eigen leeftijdscategorie.”

Daniel Verbeek is 16 jaar en begon tien jaar geleden bij Tennisvereniging Ommoord. “Daar speelde ik samen met vriendjes”, vertelt hij. “Op een gegeven moment zei mijn trainer: probeer eens of je bij de bond kan gaan spelen. Op een open dag bij Victoria ontmoette ik toen Conny Lugt, nog steeds mijn trainster bij FOCUS.”

“Op de basisschool was ik soms ’s ochtends niet in de klas omdat ik extra trainingen had. Nu op Thorbecke Voortgezet Onderwijs kan ik lessen die ik door tennis moet missen meestal inhalen. Het is vooral de manier van trainen bij FOCUS waardoor ik beter ben gaan tennissen. Het is niet alleen techniek en lange rally’s, we spelen ook potjes waarin je bijvoorbeeld maar één service hebt. Heel gevarieerd.”

“We bieden ook conditietraining en voedingsadviezen”, vult Stemerdink aan. “We gaan mee naar toernooien, behalve wanneer de bond voor begeleiding zorgt.” Daniel heeft al vaak in het buitenland gespeeld, vertelt hij. “Ik heb op het EK meegedaan en mijn doel is de top honderd van de ITF, dat is de ranglijst voor onder 18 jaar. Dan mag je meedoen aan Junior Grand Slams. Dat lijkt mij heel gaaf.”

“Als er geen coronacrisis was geweest, hadden we vorige week op Wimbledon gestaan met onze talenten”, zegt Stemerdink. “Ook na de jeugdopleiding kunnen talenten bij ons blijven spelen. Sommigen zijn prof of semi-prof, anderen studeren aan de Erasumus Universiteit.”

Daniël speelt 20 juli het NK in Hilversum. Hij is tweedejaars onder 16 en geen titelverdediger. “Maar wel titelfavoriet”, besluit hij vastberaden.

Bron: Havenloods 8 juli 2020
Tekst en foto: Emile Hilgers

Meer informatie: FOCUS open dagen zondag 19 en 26 juli