Estafetteploeg 4x400 meter gemengd naar olympische finale

TOKIO (ANP) - De Nederlandse estafetteploeg heeft zich bij de Olympische Spelen overtuigend geplaatst voor de finale van het nieuwe onderdeel 4x400 meter gemengd. Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela liepen in hun serie naar de tweede plaats in een dik Nederlands record van 3.10,69. Alleen het Poolse kwartet was sneller.

De tweede plaats betekende een rechtstreekse doorgang naar de finale op zaterdag. Het Nederlandse viertal was ook sneller dan de landen in de andere serie, met Verenigde Staten als winnaar in 3.11,39. Het Poolse kwartet liep met 3.10,44 zelfs een Europees record. Op zich is dat niet zo vreemd, want het nummer bestaat nog maar kort en de kunststofbaan in het Japanse stadion lijkt vooral geschikt voor de sprintnummers.

Dobber opende sterk en hielp Klaver aan de leiding. Zij kon de koppositie niet vasthouden en zag vlak voor de wissel een Poolse voorbijkomen. De Witte en Angela consolideerden de tweede plek kundig. De tijd was veel beter dan het oude Nederlandse record van 3.18,04, dat in juni werd gevestigd bij de WK estafette in Polen. Het Oranje-viertal haalde er in het Olympisch Stadion van Tokio ruim 7 seconden af.

Kanshebber
Een medaille in de finale zaterdag behoort zeker tot de mogelijkheden. De Nederlandse ploeg liet sterke estafettelanden als Jamaica en Groot-Brittanniƫ achter zich en zette ook een betere tijd neer dan de Duitse ploeg. De Verenigde Staten vielen aanvankelijk weg vanwege een diskwalificatie in de gewonnen serie, maar die beslissing werd later herroepen. De Amerikaanse gemengde estafetteploeg, regerend wereldkampioen en wereldrecordhouder op de 'mixed relay', mag daardoor zaterdag in de finale toch meedoen.

Klaver was bijzonder blij met de finaleplek Ć©n het Nederlands record. "Het voelde heel solide", zei de 22-jarige atlete, die in Tokio ook individueel uitkomt op de 400 meter. "We kregen pas heel kort van te voren te horen wie er zouden lopen in de series. De trainers hielden dat zo lang mogelijk achter om iedereen hongerig te houden."

De Nederlandse atletiekploeg heeft de mogelijkheid voor de finale een nog sterkere ploeg op te stellen. Zo werden bijvoorbeeld Femke Bol, Liemarvin Bonevacia en Tony van Diepen gespaard. Er is ruime keuze voor de estafette, want er zijn veel 400-meterlopers geselecteerd omdat de Oranje-equipe ook uitkomt op de 4x400 bij de vrouwen en de mannen.