Droom mCon esports Rotterdam: eigen ruimte en plaatselijk talent

Terwijl Feyenoord onze stad in meerdere eredivisies vertegenwoordigt, doet ook mCon esports Rotterdam in diverse disciplines op hoog niveau mee. Het CS:GO-team speelt sinds kort in de Elite Series, de hoogste competitie in de Benelux. Het League of Legends-team won in de Dutch League verrassend van PSV Eindhoven en Dynasty. En in het jaar zonder grote evenementen werd ‘Rotterdam’ Benelux-kampioen Rocket League en Nederlands kampioen Hearthstone.

“Hoewel ze veelal in hun woon- of slaapkamer spelen, waren de coronamaatregelen ook nadelig voor onze esporters”, vertelt CEO Ruben Been van mCon esports desgevraagd. “We zijn in 2020 maar op één event geweest: DoKomi in Duitsland. Dat kon in augustus nog wél doorgaan, met mondkapjes en afstand houden. We zijn er derde geworden. Positief was dat er voor esporters veel meer online toernooien zijn georganiseerd dan in andere jaren.”

Het Counter Strike : Global Offence-team van mCon esports Rotterdam werd in november kampioen van de Phoenix League. Afgelopen donderdag begon een nieuwe competitie in de Elite Series. De eerste wedstrijd, tegen het CS:GO-team van Club Brugge, werd met 2-0 gewonnen. In beide ‘maps’ was Rotterdam het sterkst. Been is enthousiast over het debuut op dit niveau. “In december hebben we een nieuw team gecontracteerd met als doel om de Elite Series te winnen. Het bestaat uit drie Nederlanders en twee Belgen, van wie er al vier samenspeelden in een ander team.”

“Onze spelers zijn geen profs”, legt Been uit. “Ze zijn nog niet fulltime met esports bezig en krijgen een vergoeding. We zijn in de loop van de jaren steeds verder aan het professionaliseren. Dat is mogelijk door de samenwerking met onder andere de gemeente Rotterdam. Ook zijn er contacten met Rotterdam Topsport, dat een groot netwerk heeft met commerciële partijen en media.”

Been vertelt dat er al verkennende gesprekken zijn over de Rotterdam Games Week, die in 2019 een succesvolle start kende met het evenement Rotterdam Dreamhack in Ahoy. Er waren ook side-events voor esporters in de wijken.

“Ik verwacht dat de Rotterdam Games Week in oktober door kan gaan, wellicht nog met de nodige voorzorgsmaatregelen. Daarnaast zijn er plannen voor een eigen trainings- en wedstrijdruimte in Rotterdam. Onze droom is dat er steeds meer talenten opkomen, zodat we uiteindelijk ook met spelers uit deze stad successen kunnen behalen.”