Breedtesport komt weer in beweging

Sinds maandag 18 mei kan er weer gezwommen worden in Rotterdam. De heropening van de zwembaden is voor Sportbedrijf Rotterdam de eerste versoepeling na de intelligente lockdown wegens corona.  Sportbedrijf Rotterdam moest in maart van de ene op de andere dag de 10 zwembaden, bijna 90 gymzalen, 17 sporthallen en ruim 80 buitensportvoorzieningen sluiten. Maar stilzitten was er niet bij, vertelt directeur Ronald van Ombergen. “Er is van alles gebeurd en gedaan.”

De breedtesport komt weer in beweging. Op de meeste sportvelden wordt, door de jeugd, alweer een paar weken getraind. “Bij andere sporten en locaties zal alles ook weer langzaam op gang komen,” blikt Ronald van Ombergen vooruit.

Sinds 18 mei kan in acht van de tien zwemlocaties weer worden gezwommen. Het olympisch bad van Zwemcentrum Rotterdam onderging een revisie en volgde een week later. In Sportcentrum West duurt het langer; daar is een grote renovatie aan de gang.
 
Stapje voor stapje
“Maar gezondheid staat voorop. Als de gemeente zegt dat we meer mogen doen, breiden we de activiteiten stapje voor stapje uit. Ik hoop dat we na de zomervakantie weer een beetje normaal verder kunnen. Dus dat er ook weer binnen gesport kan worden.”

Sportbedrijf Rotterdam heeft ook nieuwe initiatieven ontplooid: “We zijn webinars gestart om partners in de stad te informeren en inspireren wat je kunt doen in coronatijd. Door bijvoorbeeld uit te leggen hoe je ook nu nog klanten kunt vinden. Qua omzet is het heel erg laag. Maar dat geldt in heel Nederland. Daar valt weinig aan te veranderen.”

Gemiste omzet per maand: 1 miljoen euro
De gemiste opzet aan verhuur en ticketverkoop door de sluiting van de sportaccommodaties is ongeveer één miljoen euro per maand. Het stilvallen van het dagelijkse werk is opgevangen door onderhoudswerk vooruit te halen. Van Ombergen: “Veel gebeurt normaal gesproken in de zomer. Dat wat kan, doen we nu eerder. Zodoende kunnen we in de zomer langer open.” 

Medewerkers van kantoor die even niets te doen hadden en degenen die niet op hun eigen locatie konden werken, hielpen via een flexibele pool collega’s van de buitensport. “Die gingen een dag schoffelen of bosschages knippen. Dat hebben we met z’n allen gedaan.”
 
OKT Waterpolo
Sportbedrijf Rotterdam heeft tal van programma’s om Rotterdammers te laten bewegen en sporten. In zwembaden en door de inzet van school- en buurtsportcoaches. “De side events bij topsportevenementen liggen nu helaas stil. Daar kijken we, samen met Rotterdam Sportsupport en Rotterdam Topsport, alvast vooruit naar volgend jaar.”

Er is – ook nu – veel contact tussen de drie organisaties. “Ik spreek Peter (Blangé, red.) en Gert-Jan (Lammens, red.) regelmatig. We praten samen met verenigingen, over hoe ze deze periode doorkomen en straks weer verder kunnen”, zegt Van Ombergen. Die eraan toevoegt: “ik merk dat ik het wel mis om de collega’s live te zien. Dat is toch anders dan overleggen via een computerscherm.”

Met Rotterdam Topsport werkt Sportbedrijf Rotterdam ook aan het alsnog organiseren van het OKT Waterpolo voor heren. Dat was een van de eerste evenementen die sneuvelden door de coronamaatregelen. “We zijn druk bezig om het mogelijk te maken dat we het OKT, in het Zwemcentrum, kunnen hosten in januari of februari 2021.”

Willem-Alexander Baan
Op de Willem-Alexander Baan is inmiddels ook weer allerlei bedrijvigheid merkbaar. De faciliteiten van de roeiaccommodatie worden steeds breder benut. Precies dat is ook de opzet van Sportbedrijf Rotterdam. “We doen er heel veel, ook voor bedrijven en organisaties: je kunt er vergaderen of een presentatie houden, gecombineerd met roeien of een andere sport. 

WhatsApp Image 2020-05-20 at 09.13.58.jpeg

Steeds meer sporters weten de Willem-Alexander Baan gelukkig ook te vinden. Roeiers, hardlopers, triatleten… en je kunt er uitstekend buiten zwemmen als het water warm genoeg is. Het is veel meer dan een roeibaan.”

“Wij gebruiken de vergaderfaciliteiten zelf ook. Onze eerste fysieke vergadering met het managementteam die we sinds de corona-uitbraak weer konden houden, half mei, was ook daar. Eindelijk waren we weer bij elkaar. Weliswaar op anderhalve meter afstand, maar dat had ik wel gemist, merkte ik.”
 
“Net als de sportevenementen”, zegt Van Ombergen tot slot. “Ik ben nu eenmaal een sportfanaat. Ik mis de wedstrijden van Feyenoord, maar ook de zaterdagen langs de lijn bij het voetbal en hockey van m’n kinderen. Zelf ben ik een beetje gaan hardlopen, ter vervanging van mijn favoriete sport: zwemmen. Dat mag nu gelukkig weer.”