Youri EbbelaarBeachvolleybal

Youri Ebbelaar

Hij wilde op voetbal, maar dat is er nooit van gekomen. Youri Ebbelaar is verknocht aan volleybal. Hij speelt in de zaal bij Fusion in Rotterdam-Alexander. Daarnaast traint hij met de selectie van het Regionaal Training Centrum van de NeVoBo in Topsportcentrum Rotterdam. In de zomermaanden is hij te vinden aan de Zevenhuizerplas, bij Beach Club Rotterdam.

Youri, geboren op 21 oktober 2003, kwam via zijn zus bij de vereniging. Hun vader Job speelt daar ook en was clubcoach van Youri in meerdere jeugdcategorieën. Volleybal lijkt dus in de genen te zitten bij het sporttalent uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Toch is en blijft Feyenoord zijn favoriete club en gaat zijn sporthart in Rotterdam-Zuid harder kloppen.

Waarom kies je voor volleybal?
Na mijn zwemdiploma's kwam ik via mijn familie bij de volleybalvereniging. Ik vond het leuk, maar wilde ook op voetbal. Na een tijdje kreeg ik er steeds meer plezier in en toen ik moest kiezen werd het volleybal. Daarna heb ik geen andere sport meer gedaan, behalve op school. En voetballen op de camping.

Wat vind je leuk aan beachvolleybal?
Je kunt makkelijker duiken op zand, met minder risico op een blessure. Er zijn veel meer acties en je speelt met z'n tweeën. Dat maakt het wel zwaarder. En het is buiten, bij mooi weer is dat een bonus.

Is zaalvolleybal daardoor minder leuk?
Nee, het is wel anders. In de zaal beweeg je meer. Je kunt ook hoger springen en harder slaan. Je hoeft geen rekening te houden met de wind. En je speelt meer als team, in de zaal doe je het veel meer sámen. Ik speel het liefst pass-loper aan de buitenkant.

Youri_Ebbelaar-3.jpg

Wat wil je bereiken in je sport?
Spelen met het Nederlands team, dus in Oranje. Eerst moet ik de jeugdselecties doorlopen, maar uiteindelijk wil ik met de mannen meedoen aan de Olympische Spelen en het podium halen.  

Heb je een voorbeeld in het volleybal?
Bij de vrouwen vind ik Lonneke Sloëtjes heel goed. Bij de mannen is dat een Fransman, Earvin N'Gapeth. Hij springt heel hoog en slaat keihard en snel.

Is je sport goed te combineren met school?
Meestal wel, het is door avondtrainingen en -wedstrijden in het weekend soms wel moeilijk met huiswerk. Gelukkig werkt de Roncalli Mavo mee, ik mag eerder uit school voor de RTC-trainingen.

Wat is je mooiste prestatie tot nu toe?
Toen we met Fusion jongens B van Sliedrecht wonnen. Zij hadden een sterk goed team en het was een belangrijke competitiewedstrijd. Door de winst bleven we in de race, we hebben die wedstrijd vooral als team heel goed gespeeld. 

Wat was je grootste teleurstelling?
Op het RTC-kampioenschap heb ik heel slecht gespeeld. Ik had enorm uitgekeken naar het toernooi, maar het was mijn dag niet. Ik was niet in vorm, het liep niet lekker. Na afloop was ik boos op mezelf, ik speelde gewoon niet goed. Anderen vonden dat het wel meeviel, maar ik had de pest in.

Wie is je grootste fan?
Ik heb niet echt een fan. Mijn ouders en familie zijn trots, maar dat is logisch. Ik zie wel dat de jongste jeugd op de vereniging tegen mij opkijkt. Ik speel soms een wedstrijdje met de kinderen, dan merk je dat ze dingen van mij willen leren en een voorbeeld aan mij nemen.

Youri_Ebbelaar-4.jpg

Welke sport of sporten volg je naast je eigen sport?
Voetbal, vooral Feyenoord, en soms de Premier League, daar is Manchester United mijn favoriete club. Als Feyenoord speelt plan ik mijn huiswerk daar omheen zodat ik tijdens de wedstrijd op de bank bij de tv zit. Ik heb een paar thuiswedstrijden gezien in de Kuip. Ik kijk ook naar andere sporten, maar het liefst volleybal en voetbal.

Wat doe je en vind je belangrijk naast sport?
Mijn gezondheid en school. Eerst hield mijn moeder dat vooral in de gaten, maar ben er zelf ook meer op gaan letten. Omdat ik veel train, moet ik regelmatig en voldoende eten. Vooral gezonde voeding, af en toe een snack mag.

Zijn er dingen die je niet doet vanwege je sportcarrière?
Ik let er wel op dat ik niet te laat naar bed ga. In de zomer is dat lastig als het lang licht is. Tijdens de zaalcompetitie ga ik altijd op tijd slapen.

Wat doe je als ontspanning?
Playstation en afspreken met vrienden. En muziek luisteren, rapmuziek maar ook ACDC en Pearl Jam. Ik ben naar een concert van Pearl Jam geweest in de Ziggo Dome.

Kan je jezelf beschrijven in een paar woorden?
Ik ben een behoorlijk drukke jongen. Enthousiast met alles. Soms moet ik worden afgeremd zodat ik wat rustiger word. Maar altijd gezellig en beleefd.

Soms ben ik te fanatiek in het sporten.
- Youri Ebbelaar -

Heb je een slechte eigenschap?
Soms ben ik te fanatiek in het sporten. Dan kan ik doordraaien, word ik boos. Daar ga je niet beter van spelen, dus ik werk er wel aan. Het gaat gelukkig al steeds beter.

Heb je ritueeltjes?
Ik wil beslist altijd mijn zilveren kettinkje om. Dat heb ik van mijn ouders gekregen, aan hen heb ik veel te danken. Soms zeggen mensen dat ik het beter af kan doen bij het sporten, maar dat weiger ik. Het hoort bij mij, ik doe het niet af.

Kan je leven zonder mobieltje?
Als ik aan het sporten ben wel, dan geef ik er niets om. Daarbuiten is mijn telefoon wel belangrijk om te kunnen communiceren met mijn ouders en vrienden. Ik gebruik mijn telefoon ook voor posts op social media. 

Hoe actief ben je op social media?
Ik zit op Snapchat en Instagram. Op Snapchat ben ik best actief, op Instagram post ik soms een hoogtepunt.

Wat vind je van Rotterdam?
Ik vind Rotterdam een mooie, gezellige stad. Ik houd wel van de geschiedenis, jammer dat Rotterdam in de oorlog gebombardeerd is. De haven vind ik mooi, en de bruggen. Mijn favoriete plek? De Kuip natuurlijk!

Met welke Rotterdamse sporter wil je een meet & greet?
Steven Berghuis. Ik ben al een keer met hem op de foto geweest. Dat was toen ik aankwam bij het Topsportcentrum voor een RTC-training. Ik zag hem zitten in zijn auto en ben op hem afgestapt. "Was een mooi doelpunt gisteren", zei ik. Hij vond dat ook, en toen heb ik gevraagd of ik een selfie mocht nemen. Meteen op Instagram gezet. Ik zou heel graag een keer wat langer met hem praten. Wat ik dan ga zeggen? In elk geval dat hij bij Feyenoord moet blijven!

Youri_Ebbelaar-11.jpg