Tessa PolderVolleybal

Tessa Polder

Voor Tessa Polder is er maar één sport: volleybal. Al op jonge leeftijd raakte ze verknocht aan de saamhorigheid in deze teamsport en door haar inzet en lengte – inmiddels 1.89 meter – beoefent ze de sport op het hoogste niveau. Na een jaar eredivisie met Sliedrecht Sport volgden twee seizoenen bij Ladies in Black in Aken en de transfer naar een andere Bundesligaclub: Schwerin. Met de Oranje-vrouwen kwam ze als midden-blokker onder meer in actie op het EK volleybal 2017 in Azerbaijan en hoopt ze na de Volleyball Nations League ook deel te nemen aan WK’s en de Olympische Spelen.

Geboren op 10 oktober 1997, maakte Tessa haar eerste sprongen aan het volleybalnet bij VCN in haar woonplaats Capelle aan den IJssel. Bij de jeugd werd ze geselecteerd voor het RTC volleybal en Nederlandse selecties. In haar examenjaar voor de havo verhuisde ze naar Papendal en stond haar leven nóg meer in het teken van topsport. Toch lukt het Tessa om breed aan haar persoonlijke ontwikkeling te werken. In haar spaarzame vrije tijd volgt ze een studie bedrijfskunde aan de Open Universiteit en houdt ze contact met familie en vriendinnen in Nederland.

Waarom kies je voor volleybal?
Mijn vader speelde volleybal en ik kwam er langs als ik naar streetdance ging. Ik was acht of negen toen ik lid werd bij VCN. Daarna heb ik nooit meer een andere sport gedaan. We hadden een leuk team, ik heb nog steeds vriendinnetjes uit die tijd. Het teamproces bij volleybal inspireert en motiveert me. 

Hoe gedreven ben je?
Ik ben wel fanatiek. Bij spelletjes tijdens de warming-up, zoals ‘tennis’ of ‘chaos’, wil ik ook altijd winnen. En na een gewonnen set of wedstrijd ben ik één van de meiden die het hardst juichen. Maar ik heb geen oogkleppen voor, het leven is niet alleen volleybal. Als persoon wil ik me ook buiten de sport ontwikkelen, dat heb ik mee gekregen van mijn ouders. Daarom studeer ik ernaast.

Wat maakt jou tot een talent?
Ik denk wel dat ik talent heb, anders was ik niet waar ik nu sta. Maar het is altijd een combinatie van talent en hard werken. Mijn fysiek is ook wel een voordeel: ik ben lang en spring gemakkelijk.

Wat is je mooiste prestatie?
Het Nederlands Open Jeugd Kampioenschap met VCN. We haalden de finale tegen Sliedrecht, een club die op papier veel beter was. Maar wij wonnen die dag. Ik was in vorm, veel vrienden in het publiek, en de ontlading was enorm. Die overwinning zal mij altijd bijblijven, door de sfeer en de mensen die er waren.

Je grootste teleurstelling?
Dat ik in augustus 2017 de WK-kwalificatiewedstrijden in Rotterdam niet mocht spelen. Er zouden veel bekenden komen kijken en ik had de hele zomer meegetraind met de selectie. Tot en met de eerste training in het Topsportcentrum. Maar omdat er een setter door haar enkel was gegaan, werd ik als midden gewisseld. Ik heb wel op de tribune gezeten, en het was super leuk dat ik vriendinnen sprak en een oud-klasgenootje en juffen van school die speciaal voor mij waren gekomen. Maar het was, oprecht, een enorme teleurstelling.   

Ik denk wel dat ik talent heb, anders was ik niet waar ik nu sta. Maar het is altijd een combinatie van talent en hard werken..
- Tessa Polder -

Wie is je grootste fan?
Dat is niet één persoon. Er zijn naast mijn familie heel veel mensen die betrokken zijn, zoals de vriendinnetjes met wie ik bij VCN heb gespeeld. Die volgen mij nog steeds en zijn trots op mij. Dat geeft voldoening en betekent veel voor mij.

Wat is je doel?
Een basisspeelster zijn in Oranje en de Olympische Spelen halen. De eerste jaren is het vooral investeren en weinig spelen, maar natuurlijk wil je altijd het hoogste bereiken. Daarnaast wil ik me ook op andere vlakken ontwikkelen. Er is meer dan alleen volleybal.

Zijn er nog andere sporten die je beoefent of volgt?
Zelf doe ik eigenlijk alleen aan volleybal. Ik heb ook niet echt specifieke sporten waar ik naar kijk. Wel vind ik het leuk als er Nederlanders meedoen, bijvoorbeeld bij darts of wielrennen.

Wat vind je van Rotterdam als sportstad?
Het is leuk dat er steeds meer sportevenementen zijn in Rotterdam, zoals het EK vrouwenvoetbal. Ik denk wel dat er nog iets meer reclame voor gemaakt moet worden. En de stad heeft goede faciliteiten, zoals het Topsportcentrum. Dat ken ik goed, niet alleen door de interlands die wij er spelen. Ik heb er ook getraind met de RTC.

Waarom is Rotterdam jóuw stad?
Ik ben vaak in Rotterdam, het voelt als mijn thuis. De layout is goed, met superleuke restaurantjes. En er gebeurt veel, in Rotterdam is altijd wel iets nieuws te ontdekken.

Hoe of waar vind je ontspanning?
Contact met familie en vriendinnen vind ik heel belangrijk, daar probeer ik zoveel mogelijk tijd voor te maken. Het is niet altijd makkelijk, je moet het goed plannen. Wat ik ook heel leuk vind, is mijn moestuintje, thuis bij mijn ouders. Heel bijzonder om te zien hoe alles bloeit en groeit en om zelf groenten te telen.

Beschrijf jezelf in vijf woorden
Vrolijk, ondernemend, creatief, open-minded, buiten de box-denkend.

Heb je een slechte gewoonte?
Ik kan best wel slordig zijn, of te gehaast. Dat had ik vroeger bijvoorbeeld voor school. Dan wilde ik het snel af hebben en stonden er nog veel foutjes in. Ik zou wat meer perfectionistisch willen zijn.

Ben je bijgelovig?
Vroeger wel, met mijn vriendinnetjes Nicole en Juliette. Wij waren de Drie Musketiers. Niet je teennagels knippen of oranje elastiekjes voor een wedstrijd. Nu ben ik daar niet meer zo gevoelig voor.

Hoe actief ben je op social media?
Af en toe post ik iets op Instagram en Facebook. Maar niet zozeer over volleybal. Ik heb geen fanpage of zo. Meer de kleine, persoonlijke dingen.

Met welke Rotterdamse sporter of inspirator wil je een meet & greet?
Mag het ook de burgemeester zijn? Ik vind Aboutaleb een interessante man. Ik ben wel benieuwd wat hij van bepaalde sociale kwesties vindt en van de huidige ontwikkelingen in onze samenleving.