Maurits Morsink

Triatleet Maurits Morsink dacht een paar jaar geleden nog totaal niet aan een paralympische carrière. Inmiddels heeft hij de A-status van het NOC*NSF en kan hij fulltime met sport bezig zijn. Hij won al een wereldbekerwedstrijd en in de klasse PT2 gaat hij voor een medaille op het WK 2018 in Australië. Zijn lange-termijndoel is goud op de Spelen van 2020 in Tokio. "Op een talentendag werd ik gevraagd voor de wielerploeg", vertelt hij over zijn overstap naar de parasport. "Het was het jaar voor de Spelen van Rio. In Oostende werd ik zesde in een tijdrit. De volgende grote parawielerwedstrijd zou een jaar later zijn, ook daar. Ik dacht: daar ga ik niet op wachten. Maar misschien is de triathlon wel iets voor mij. Ik kan niet hard zwemmen, maar wel hard rennen en fietsen."


Al vanaf zijn geboorte - op 29 januari 1991 - heeft Maurits als gevolg van Hemiplegie minder spierkracht aan de rechterzijde van zijn lichaam. Het weerhield hem er niet van om in zijn jeugd als doelverdediger alle selecties van Hockeyclub Rotterdam te doorlopen. Later was hij flanker bij de Rotterdamse Studenten Rugby Club, gewoon in het standaardteam. "Met meer passie dan talent, en veel blessures. Gescheurde enkelbanden, vier keer een gebroken neus. Na de derde hersenschudding ben ik gestopt. Maar er bleven nog genoeg sporten over: wielrennen, hardlopen, wintersport. En nu dus de triathlon. De afgelopen tijd heeft Maurits op advies van zijn krachttrainer zijn zwemtechniek enorm verbeterd. Hij houdt zijn rechterarm niet langer stil, maar maakt daar ook een slag mee. "Ik ben nog nooit zo snel geweest met zwemmen en ik denk dat ik de komende tijd mijn lichaam nog verder kan verbeteren."

Waarom kies je voor triathlon?
Ik vind alle sporten leuk. Nu kan ik er in de paratriathlon drie tegelijk doen! Ik had er nooit eerder over nagedacht omdat ik niet goed kan zwemmen. Maar ik heb nu zulke goede begeleiding dat ik met zwemmen en ook op andere vlakken blijf groeien.

Hoe gedreven ben je?
Super gedreven. Ik doe en laat er alles voor. En als ik een wedstrijd heb geef ik alles voor de winst. Daar ga ik heel ver in. Buiten de sport ben ik rustiger geworden. Ik probeer er nog een leven naast te hebben.

Wie of wat houdt je fanatiek of inspireert je?
Ik heb vooral intrinsieke motivatie. Het komt vanuit mezelf. Mijn coaches helpen mij natuurlijk wel, maar ze hoeven mij niet aan te sporen. Ik heb enorm veel plezier in sporten, zeker nu ik op zo'n hoog niveau kan uitkomen. Je komt op de mooiste plekken en doet met EK's en WK's mee.

Wat maakt jou tot een talent?
Of ik talent heb is door mijn beperking moeilijk te zeggen. Met wie zou ik mij moeten vergelijken? Er zijn paratriatleten die veel sneller zijn, maar die hebben een lichtere handicap. Ik durf wel te stellen dat ik een enorm doorzettingsvermogen heb en daardoor ver kan komen. Omdat ik niet bij een G-vereniging sportte, moest ik mijzelf altijd pushen om erbij te blijven. Mijn lichaam is gewend om vaak en intensief te trainen. Die voorsprong heb ik op veel andere paralympische sporters.

Mooiste prestatie?
Winst van de wereldbekerwedstrijd begin mei 2018 in Spanje. Al halverwege het hardlopen had ik iedereen gepasseerd en wist ik dat ik - als er geen gekke dingen gebeurden - niet meer zou worden ingehaald. Het laatste stuk kon ik voluit genieten van de entourage. Ik ben nog nooit zo snel geweest en deze overwinning bewijst dat ik gegroeid ben in deze sport.

Grootste teleurstelling?
Het EK 2017 in Oostenrijk. Ik dacht: ik ga daar echt meedoen om de prijzen, maar werd met mijn neus op de feiten gedrukt. Het was een slechte wedstrijd, ik besefte: je bent nog niet goed genoeg.

Wie is je grootste fan?
Mijn ouders. Die zijn altijd trots op me en betrokken. Ook als ik een wedstrijd heb in het buitenland, weet mijn moeder nog eerder en beter dan ik welke tijden ik had. Maar ze houden me ook scherp: 'Je studie is belangrijk, dus nog wel even je masters scriptie afmaken!'

Wat wil je bereiken in de sport?
Goud op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Ik heb er vertrouwen in dat het kan, dat ik me zoveel kan verbeteren dat ik bij de wereldtop kom. De verschillen zijn klein, en als op die dag alles goed valt, kan het zomaar lukken.

Als je deze sport niet zou doen, welke andere sport zou je dan kiezen?
Hockey. Ik mis de teamsport wel een beetje: met z'n allen een prestatie leveren. Rugby zou ik ook wel weer willen doen, maar ik denk dat ik het er dan niet levend van af breng. Voor mij is dat geen geschikte sport.

Is er naast je eigen sport een andere sport die je volgt?
Ik vind heel veel sporten leuk, ook om naar te kijken. Gelukkig is mijn huisgenoot ook een sportfan. Rugby vind ik het leukst om te zien, maar ook American Football en golf. Voetbal is voor mij minder spannend, maar ik ben wel een fanatieke Feyenoordfan. Elke twee weken zit ik in de Kuip om de ploeg te zien winnen.

Als ik een wedstrijd heb geef ik alles voor de winst. Daar ga ik heel ver in.

- Maurits Morsink -

Wat vind je van Rotterdam als sportstad?
Voor mijn gevoel is Rotterdam al jaren dé sportstad van Nederland. Er zijn veel grote evenementen, zoals de marathon, de zesdaagse, en vorig jaar het WK triathlon. Tijdens een stage heb ik geholpen met de organisatie van het WK Shorttrack. Het jaarlijkse SportFilmFestival Rotterdam is ook een mooi voorbeeld.

Wat maakt deze stad voor jou bijzonder?
Het is gewoon mijn thuis. Ik ben altijd blij als ik na een vliegreis vanuit Schiphol met de trein het Centraal Station binnenrol. Ik ken de stad en kan er overal lopen, het voelt voor mij vaak als een groot dorp. Wat typisch Rotterdams is? Met de watertaxi naar de Kuip gaan, dat deed ik toen ik in Kralingen woonde. Ik was er zó!

Wat vind je belangrijk naast sport?
Mijn masterstudie Bestuurskunde afmaken, vrienden, familie. Sport betekent alles voor me, maar daarnaast probeer ik nog een sociaal leven te hebben. En lekker te eten en te drinken. Ik ken het Bourgondische leven, mijn broer heeft een eigen wijngaard in Spanje.

Hoe of waar vind je ontspanning?
Ik ga graag varen op de Bergse Plas, mijn ouders hebben een bootje daar. Lekker koken vind ik ook leuk, als ik er tijd voor heb. Dan maak ik een uitgebreide bijzondere maaltijd met pure, gezonde ingrediënten.

Beschrijf jezelf in vijf woorden
Strijdlustig, gedisciplineerd, loyaal, vrolijk, sociaal.

Heb je een slechte gewoonte of karaktertrek?
Ik luister te weinig naar mijn lichaam. Bij een wedstrijd in Canada ging ik tijdens het fietsen anderhalve minuut knock-out door de warmte. Ik was te lang door gegaan zonder verkoeling te zoeken, waardoor ik in de problemen kwam. Dat moet ik echt afleren. Soms ben ik na een wedstrijd zó moe dat ik een week moet herstellen.

Ben je (bij)gelovig?
Nee, ik heb geen ritueeltjes en kan me aan veel situaties goed aanpassen. Bijvoorbeeld met ander eten in het buitenland, daar ben ik best flexibel in.

Hoe actief ben je op social media?
Ik probeer wel mijn Instagram-pagina bij te houden, dat verwachten mensen om me heen van me. Je moet goed zichtbaar zijn als paralympische topsporter, ook voor sponsors. Meestal zijn het wel alleen dingen die met sport te maken hebben.

Met welke Rotterdamse sporter of inspirator wil je een meet & greet?
Robin van Persie. Niet alleen omdat ik een Feyenoordfan ben. Ik voetbalde als jongen op zijn pleintje. Hij is een fijne Rotterdammer, gewoon leuk om hem eens te ontmoeten. Ik train altijd in een shirtje van Van Persie. Die dingen zijn heel duur maar ik heb er laatst toch weer een gekocht.