Maikel ZijlaardWielrennenRWC Ahoy

Maikel Zijlaard

Zijn achternaam doet al meteen vermoeden dat hij uit de bekende wielerfamilie stamt. En dat klopt ook. Opa Joop reed al in de jaren zeventig als gangmaker in Ahoy, vader Ron rijdt op de derny in zijn sporen, en oom Michael, ex-baanwielrenner en getrouwd met Olympisch kampioene Leontien, is manager van Team Roompot en toernooidirecteur van de Rotterdamse Zesdaagse. Vroegbloeier Maikel Zijlaard – de derde generatie – lijkt een klasse apart. Hij is vooral op asfalt en kasseien een belofte.

Het werd al snel duidelijk dat Maikel – geboren op 1 juni 1999 – in de wieg was gelegd voor de wielersport. Op 8-jarige leeftijd reed hij al zijn eerste rondjes bij RWC Ahoy. Toch duurde het nog tot 2013 voordat hij serieus voor zijn sport ging leven. Bij de junioren boekte hij menig overwinning en beleefde hij in 2017 zijn grote doorbraak.

Met z’n wielermaat Vincent Hoppezak werd het Rotterdamse wielrentalent knap tweede bij de U23 in de Rotterdamse Zesdaagse. In het vroege voorjaar volgden juniorzeges in Zepperen-Zepperen en de Ronde van Vlaanderen. De resultaten bleven niet onopgemerkt: begin zomer tekende Maikel een contract bij de Amerikaanse opleidingsploeg van Axeon Hagens Berman en begon zijn carrière als profwielrenner.
 
Waarom kies je voor wielrennen?
Toen ik elf was heb ik een jaartje gevoetbald, ik was er heel slecht in. Later was er even een periode, toen het met wielrennen niet lekker liep, dat ik op ijshockey wilde. Maar eigenlijk is het nooit een afweging geweest. Wielrennen is mijn sport. Ik kom uit een wielerfamilie en word goed begeleid.

Hoe gedreven ben je?
Heel erg. Ik wil er alles uit halen wat erin zit.

Wie is je voorbeeld?
Toen ik klein was, was Fabian Cancellara altijd mijn voorbeeld. Als ik hem op televisie zag, wilde ik altijd zo worden als hij. Mooie renner, rijdt super hard.

Wat maakt jou tot een talent?
Goed trainen, ook krachttraining twee keer per week. Gezond eten, voldoende rusten. Die discipline zit er wel in ja, het gaat steeds beter. En ja, misschien zit het ook wel in de genen en heb ik een goed lichaam voor het wielrennen.

Mooiste prestatie?
De Ronde van Vlaanderen. Het was heel zwaar, maar eigenlijk was het wachten het moeilijkst. Ik had met een kennis afgesproken dat ik me in zou houden tot de finale. Twintig kilometer voor het einde ben ik toch op kop gaan rijden en heb dat volgehouden tot de streep. Of de Wim Hendriks Trofee voor nieuwelingen. Voor mij een belangrijke prijs omdat ik in die periode voor het eerst echt serieus met wielrennen bezig was.

Grootste teleurstelling?
De hongerklap in de Meerdaagse van Axel. Ik reed in winnende positie, maar moest gas terugnemen omdat ik niet genoeg gegeten had. Ik kon echt niet meer… Ik ben nog wel gefinisht maar baalde enorm.

Wat is je favoriete parcours?
Vlaanderen. Ja, de kasseien kan ik ook aan. Als het maar niet al te warm is, dan ga ik echt kapot.

Wie is je grootste fan?
Dat zijn er meerderen. M’n opa en oma, die staan altijd bij de finish. En natuurlijk mijn vader, mijn moeder, en mijn vriendin.

Wat wil je bereiken in je sport?
In elk geval een grote ronde winnen bij de profs, of een klassieker, zoals Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen.

Maikel_zijlaard-2 (web).jpg

Is er naast wielrennen een andere sport die je volgt?
Niet heel fanatiek. Voetbal? Nee, daar heb ik niets mee. Ik zou eerder kiezen voor ijshockey, misschien honkbal.

Wat vind je van Rotterdam?
Een veilige stad voor fietsers, er zijn veel fietspaden. Verder veel sportaccommodaties en mooie evenementen, al ga ik daar nooit naar toe. Ik zou ook nooit in het centrum willen wonen, ben meer iemand die van rust houdt. Wat ik ook mooi vind aan Rotterdam, is dat er scholen zijn zoals het Thorbecke College, waar jongeren de kans krijgen topsport te beoefenen.

Hoe vind je ontspanning?
Op vrije dagen werk ik in de zaak bij mijn ouders, of spreek ik af met mijn vriendin of met vrienden. Thuis kijk ik Netflix of luister muziek, meestal op Spotify.

Ben je actief op social media?
Best wel. Ik post regelmatig iets op Instagram of Facebook. Eigenlijk altijd over sport. Laatst een foto van mijn nieuwe fiets en van een trainingsstage in Spanje.

Beschrijf jezelf in vijf woorden…
Doorzetter, introvert, sociaal, goedlachs, positief.

Wat is een slechte karaktertrek?
Ik kan blijven hangen in teleurstellingen. Bijvoorbeeld toen in Spanje mijn mountainbike was gestolen, of in de E3 Harelbeke, toen zat alles tegen.

Welke eigenschap zou je willen hebben?
Iets meer discipline, niet zozeer in de sport maar privé. Thuis mijn spullen opruimen stel ik vaak te lang uit.

Met welke sporter of inspirator zou je een meet & greet willen hebben?
Wout Poels. Heel knap dat hij het al zover heeft geschopt in het wielrennen. Ik zou best wel eens willen weten hoe hij dat doet. 

Maikel Zijlaard