Barbara van BergenZitskiënParalympische Spelen

Barbara van Bergen

Drie keer nam Barbara van Bergen al deel aan de Paralympics. Vrijwel direct nadat in 2006 bij een aanrijding door een motor haar benen verlamd raakten, begon ze met rolstoelbasketbal. Twee jaar later debuteerde ze met de Nederlandse vrouwen in Bejing (2008) en later won ze met Team.NL brons in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016). Dat er bij het skiën op de winter-Paralympics geen Nederlandse vrouwen waren motiveerde Barbara. Geïnspireerd door een Amerikaanse rolstoelbasketbalster die paralympisch goud won in China en twee jaar later schitterde in de sneeuw, begon ze met zitskiën. Na Rio besloot ze voluit voor ‘de dubbel’ te gaan.

Geboren op 9 juni 1978, beoefende ze al op jonge leeftijd meerdere sporten. Barbara zat op ballet en turnen, en deed bij Rotterdam Atletiek de meerkamp met als specialisatie polsstokhoogspringen. Wintersport was haar grote passie, maar met snowboarden was ze niet goed genoeg om op topsportniveau mee te doen. Toch is het haar gelukt om – wat ze nooit verwacht had – fulltime met wintersport bezig te zijn. Met de Nederlandse selectie neemt ze deel aan internationale wedstrijden en heeft ze in het afdalen in de sneeuw een nieuwe uitdaging gevonden.

Paralympische Spelen 2018
De kwalificatie voor het alpineskiën op de Paralympics 2018 werd helaas een aaneenschakeling van tegenslagen. Acht speedwedstrijden werden bij slechte weersomstandigheden afgelast. Dapper probeerde ze het begin februari nog één keer bij de World Cup in Canada. De races gingen door… Barbara finishte een keer als tweede, maar door een diskwalificatie werd de mooie klassering ongeldig.

Barbara_vanBergen-web.jpg

Waarom koos je voor zitskiën?
Wintersport is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Na mijn ongeval wist ik één ding zeker: ik kan nog steeds op wintersport, niet meer snowboardend maar wel in een zitski. Zo kan ik nog steeds doen wat ik fantastisch vind, en dat is met vrienden de sneeuw in.

Hoe gedreven ben je?
Enorm. Ik denk dat ik de Rotterdamse mentaliteit heb: niet lullen maar poetsen!

Barbara_vanBergen-10 -web.jpg

Wie of wat houdt je fanatiek of inspireert je?
Niemand in het bijzonder, de drive komt vanuit mezelf. Elke dag het beste uit jezelf halen en sneller worden. Ook vrienden en familie helpen me, door bijvoorbeeld te relativeren. Natuurlijk heb ik trainers die me verder helpen, er is ook een mental coach. Maar ik heb geen sporter of oud-sporter die een voorbeeld voor mij is. Sport is toch gewoon het mooiste wat er is.

Wat maakt jou tot een talent?
Ik ben een doorzetter, geef niet zo snel op. Vooral met sporten ga ik net zo lang door totdat het lukt.

Mooiste prestatie?
Paralympisch brons in Londen met rolstoelbasketbal. We waren echt sterk en wisten dat we een medaille zouden kunnen winnen. In de troostfinale hebben we de Amerikanen flink op hun donder gegeven. 

Grootste teleurstelling?
Brons in Rio. Dat jaar gingen we voor goud, we hadden een super team. De derde plaats was niet genoeg, het doet nog steeds zeer.

Wie is je grootste fan?
Mijn ouders en mijn vriend, die zijn er vrijwel altijd bij op grote toernooien. Maar dan doe ik mijn zusje en mijn vrienden tekort, want ook zij volgen en steunen mij fanatiek.

Heb je een stip op de horizon?
Na Bejing was dat Londen, na Londen was het Rio. De laatste twee jaar heb ik toegeleefd naar Zuid-Korea. Wat mijn volgende doel wordt, weet ik nog niet zeker. Misschien wel de Paralympics in 2022.

Is er naast je eigen sport een sport die je volgt?
Er is niet echt een specifieke sport die ik beslist wil zien. Als er sport op televisie is, kijk ik. Maar ik blijf er niet voor op, voor geen enkele sport.

Barbara_vanBergen-1-web.jpg

Wat vind je van Rotterdam als sportstad?
Het is fantastisch om te zien hoe Rotterdam zich profileert als sportstad. Mooie accommodaties, zoals het Topsportcentrum, en grote evenementen, zoals in 2017 het WK shorttrack en het WK triathlon.

Wat maakt deze stad voor jou bijzonder?
Dat is een gevoel, diep van binnen. Ik voel me hier prettig, er is veel te beleven en de stad heeft leuke eet- en uitgaansgelegenheden. Misschien een cliché, maar als ik terugkom van een verre training of wedstrijd heb ik op de Van Brienenoordbrug altijd een gevoel van thuiskomen.

Wat doe je en vind je belangrijk naast sport?
Door mijn sport ben ik veel van huis. Vooral voor mijn vriend en mijn naaste familie is dat wel eens moeilijk. Maar ze weten dat topsport voor mij belangrijk is, en we hebben veel contact via internet en telefoon. Daar komt nog bij dat reizen een van mijn hobby’s is. Dus als ik thuis ben, probeer ik mijn vrije tijd thuis met familie en vrienden door te brengen.

Hoe of waar vind je ontspanning?
Lekker thuis op de bank met mijn vriend, of een hapje eten met vrienden. Even andere gespreksstof dan alleen trainen en wedstrijden.

Beschrijf jezelf in vijf woorden…
Doorzetter, Rotterdammer, open, recht door zee, energiek.

Heb je een slechte gewoonte of karaktertrek?
Ik kan koppig zijn, lang volhouden als ik een doel voor ogen heb. Terwijl de weg er naartoe niet altijd de beste hoeft te zijn. Verder ben ik op z'n Rotterdams lekker direct en dat is niet altijd even handig.

Hoe actief ben je op social media?
Heel actief wel. Op Instagram, Facebook en Twitter. Ik beheer ook het Instagram-account van ons skiteam. Het laatste wat ik heb gepost was een bericht over onze mediadag.

Met welke Rotterdamse sporter wil je een meet & greet?
Raemon Sluiter, die heeft altijd rake teksten op Twitter. Lekker direct, herkenbaar. Leuke sportman ook, en een echte Rotterdammer

Volg Barbara op social media

FacebookInstagramTwitter