Sport Film Festival Rotterdam volgend jaar weer in oktober

De verkorte editie van het Sport Film Festival Rotterdam (SFFR) was vooral voor de aanwezige filmmakers een bijzondere beleving. “Hun film op het grote doek zien is een blijk van waardering, waar ze juist in deze tijd enorm blij mee waren”, weet directeur Conrad Allebas. “Ook het publiek was enthousiast. In de zaal konden de mondkapjes af en was er even geen corona-gevoel.”

Uit Havenloods

De vertoningen op 27 en 28 oktober in LantarenVenster werden omlijst met inleidingen en Q&A’s met de filmmakers en met Award-uitreikingen. “Die verdieping was goud waard”, concludeert Alleblas, die het blok met korte Nederlandse sportfilms en de Oscar-winnaar (‘Learning to Skateboard in a Warzone (if you’re a girl)’ en Oscar-nominatie (‘Nefta Football Club’) als hoogtepunten noemt in de programmering.

Jack Westerlaken was zichtbaar trots op de Rotterdam Sportfilm Award voor ‘Ghetto Dino’. De film over een drone-racer die kiest voor zijn passie is eind deze week te zien op het internationale sportfilmfestival in Milan, dat dit jaar een online-editie kent. Omdat het SFFR in april moest worden uitgesteld, kregen kijkers van de NPO en Open Rotterdam de film al eerder te zien, maar nu dus een bekroonde bioscooppremière.

Volgend jaar is het Sport Film Festival Rotterdam net als dit jaar niet meer in april maar in oktober. Alleblas: “We hebben al een annulering gehad en nu we nog middenin de coronacrisis zitten wordt het moeilijk om het bedrijfsleven en andere partners te betrekken bij ons festival. We hebben heel veel geleerd van deze korte editie, en nemen ruim de tijd om de volgende voor te bereiden. We maken Plan A, dat coronabestendig is, en een plan B, voor als de omstandigheden gunstig zijn en we weer op mogen schalen.”

Er zijn bijvoorbeeld plannen om meer online aan te bieden en meer categorieën te programmeren voor 1 minuut-films. Nu konden alleen sportverenigingen meedoen, straks bijvoorbeeld ook studenten van filmopleidingen.

Dat het festival als een van de weinige sportevenementen toch door kon gaan, is mede te danken aan de hoofdpartners, benadrukt Alleblas tot besluit. “Rotterdam Topsport, Rotterdam Festivals, de Gemeente Rotterdam en Volkskracht hebben het mogelijk gemaakt dat we in deze moeilijke omstandigheden dit toch konden realiseren. Ook de samenwerking met LantarenVenster was optimaal. Die betrokkenheid is voor ons het bewijs dat dit festival als belangrijk wordt gezien voor de stad en geeft ons energie om editie zeven te organiseren.”

Foto: Jack Westerlaken (rechts) en hoofdrolspeler Dino Joghi ontvingen de Rotterdam Sportfilm Award voor 'Ghetto Dino'. (Foto: SFFR/Bas Albers)