Rotterdams volleybaltalent Ayhan droomt van Oranje

“Mijn droom is voor het Nederlands team te spelen. Daarom wil ik steeds beter worden.” Ayhan Can Firat (2006) is heeft veel plezier in het volleybal én streeft naar het hoogst bereikbare. De jeugdspeler uit Rotterdam is goed op weg: In het voorjaar van 2020 werd Ayhan geselecteerd voor de Pre Jeugd Oranje.

Dat is de eerste lichting van de nationale teams, voor jongens geboren in 2005 en 2006. “Ik had me aangemeld voor de selectietrainingen in maart. Er waren zoveel goede jongens dat ik twijfelde of ik uitgekozen zou worden.” Toen kwam het verlossend telefoontje van Albert Cristina, de bondscoach van de Pre Jeugd Oranje-jongens.

De route naar het grote Oranje ligt dus open, al is de weg nog lang. Ondanks zijn Turkse achtergrond heeft Ayhan de keuze voor het Nederlands team al gemaakt. “Ik speel liever voor Oranje. Dat is bij de mannen ook veel beter. Ik hoop ooit met Oranje een Olympische medaille te halen.”

Regionaal Training Centrum

De wekelijkse indoortraining van de Pre Jeugd Oranje is op vrijdag. “Die dag hoef ik niet naar school te komen, zodat ik naar Papendal kan. Mijn school werkt gelukkig goed mee. Ik mag de lesstof van die dag zelf thuis doen.” Auhan zit in de tweede havoklas op het Wolfert College.

Hij traint veel: bij zijn club Inter Rijswijk en ook nog twee keer per week in het Topsportcentrum bij het Regionaal Training Centrum Rotterdam. De indoortrainingen worden ’s zomers verruild voor beachvolleybal. Twee keer per week komt de Pre Jeugd Oranje dan bijeen in het Zuiderpark in Den Haag. Met het RTC is er ook nog een wekelijkse training in het zand aan de Zevenhuizerplas, bij Beach Club Rotterdam.

Ayhan begon met volleybal op z’n zevende. “Toen ik hoorde dat er een clinic zou zijn op school, heb ik me daar meteen voor ingeschreven. Mijn moeder had vroeger namelijk ook gevolleybald en ik mocht vaak met haar mee om te kijken. Ik vond het hartstikke leuk en kon daarna elke woensdag meetrainen, na school. Toen vroeg de club of ik daar kwam trainen en omdat het best goed ging of ik ook competitie wilde spelen.”

Clinics

Jeugdvolleybaltrainer William Klaver bezocht namens Rotterdam Sportsupport destijds als combinatiefunctionaris Ayhans school: De Boog in Rotterdam-West. “Mijn taak was verenigingen te helpen en kinderen enthousiast te maken om te gaan sporten. Ik ging naar basisscholen en gaf dan twee of drie weken lang clinics tijdens de gymlessen. Leerlingen die volleybal leuk vonden, konden daarna een poosje op proef gaan sporten bij een club in de buurt. In dit geval eerst bij School Sport Vereniging Schiemond, in het gebouw van De Boog, en daarna bij volleybalvereniging Hou Stand.”

Per jaar maken op die manier een paar duizend Rotterdamse kinderen kennis met volleybal. De instroom zorgde ervoor dat het aantal jeugdvolleyballers in Rotterdam ongeveer gelijk is gebleven. “Gezien de landelijke trend was dat niet slecht”, weet Klaver. “Die daalde namelijk licht.”

Snelle ontwikkeling

Van Hou Stand ging Ahyan na een jaar naar Fusion Rotterdam. “Ik zat in een team met vooral meisjes en het niveau was niet zo hoog. Met en tegen jongens zou ik meer kunnen leren. Helemaal toen ik ook nog extra bij de volleybalschool in Dordrecht mocht gaan trainen. Zodoende mocht ik al na een half seizoen van C2 naar C1. Nog meer ben ik vooruitgegaan sinds ik in 2019 bij het RTC werd toegelaten.”

Afgelopen zomer volgde de overstap naar Inter Rijswijk. Daar speelt Ayhan in B1. “We hebben een goed team. We doen mee voor het Nederlands kampioenschap. En ik mag soms meetrainen met A1.”

Rotterdamse inbreng

Zijn ontwikkeling gaat snel. “Afgezien van z’n technische vaardigheden zijn z’n sterke punten vooral z’n doorzettingskracht en winnaarsmentaliteit”, zegt Rodin Merx. “Verder doorziet hij spelsituaties snel.” Als talentcoach voor jongens onder 15 jaar bij het Regionaal Training Centrum Rotterdam heeft hij Ayhan inmiddels ruim een jaar onder zijn hoede. Merx is ook bondscoach Beachvoleybal voor de Pre Jeugd Oranje, en daar kwam hij Ayhan afgelopen zomer dus weer tegen.

“De route die hij tot nu toe aflegt, is zoals we die graag zien” aldus Merx. “Daar zijn de programma’s ook voor in het leven geroepen: naast het trainen en spelen bij de eigen club extra trainingen in het RTC voor de talenten en dan doorstromen naar de Pre Jeugd Oranje.”

2020 was een vruchtbaar jaar: naast Ayhan maakten nog twee spelers de overstap naar Pre Jeugd Oranje en twee andere talenten mogen ook af en toe meetrainen. De Rotterdamse inbreng van de huidige lichting is groot. Merx: “We zijn goed vertegenwoordigd binnen de selectie, die in totaal uit veertien jongens bestaat.”