SupplierSportgeneeskunde Rotterdam

Sportgeneeskunde Rotterdam

Begeleiding op maat

Het doel van Sportgeneeskunde Rotterdam is iedereen in beweging houden en optimaal te laten bewegen. Beweging is immers hét medicijn voor een gezond leven. De speerpunten van Sportgeneeskunde Rotterdam zijn het behandelen van chronische pees overbelasting klachten, het uitvoeren van bewegingsanalyses en conditietesten met trainingsadvies.
 
Chronische pees overbelasting klachten
Het grootste deel van de bezoekers komt naar Sportgeneeskunde Rotterdam vanwege chronische pees overbelasting klachten aan het bewegingsapparaat. Voorbeelden zijn dus aan klachten rondom de gewrichten. Vaak zijn mensen al bij de huisarts, fysiotherapeut, orthopeed of andere zorgverlener geweest, maar nog niet van de klachten af. Het is vooral deze groep waarbij Sportgeneeskunde Rotterdam het verschil maakt. De aanpak bestaat uit het zorgvuldig vaststellen van de diagnose en de oorzaak van de overbelasting. Vaak doen ze een bewegingsanalyse (gangbeeldanalyse of fietspositiemeting) omdat deze de oorzaak van het ontstaan kunnen vaststellen. De behandeling bestaat in eerste instantie als het kan uit oefentherapie (overbelasting betekent immers dat de overbelaste pees niet sterk genoeg is) en een optimalisatie van het bewegingspatroon.
 
Bewegingsanalyses
De gangbeeldanalyse voor loop- en balsporten en de fietspositiemeting voor wielrenners zijn twee speerpunten van het centrum. Met deze twee methoden kan de oorzaak van de overbelasting objectief achterhaald en adviezen voor een optimaal bewegingspatroon gegeven worden. De gangbeeldanalyse gebeurt door middel van een dynamische voetdrukmeting op een loopband, de fietspositiemeting gebeurt door middel van een dynamische videoanalyse.
 
Conditie metingen & trainingsadvies
Het centrum beschikt over de meest uitgebreide apparatuur om de zuurstofopname (VO2) en het omslagpunt (anaerobe drempel) te meten op de fiets of loopband. Met de gebruikte inspanningsprotocollen kunnen zij zeer nauwkeurig het sportpotentieel inschatten (fiets- of loopsnelheid, prestatie in wedstrijden, klimtijden, benodigd fietsverzet, optimale cadans etc.). Met de resultaten kunnen ze ook een gedetailleerd trainingsschema opstellen en de trainingswinst voorspellen. Op deze manier kunnen zij ervoor zorgen dat iedereen het maximale uit de training kan halen. Dit geldt niet alleen voor top- en amateursporters maar ook voor patiënten tijdens of na een ziekte (herstel na kanker en chemotherapie, IBD, type 2 diabetes, etc.).

Contactgegevens

Jessica Varkevisser
Operationeel Directeur

j.varkevisser@sportgeneeskunderotterdam.nl
010 - 30 42 080