SupplierTopsportcentrum Rotterdam

Topsportcentrum Rotterdam : “Rotterdam Topsport is onze software”

Martin Koers is blij met Rotterdam Topsport als huurder van het Topsportcentrum, maar nog blijer is de directeur met het partnerschap. “Bijvoorbeeld doordat zij helpen om evenementen naar de stad te halen. Het belangrijkste is dat het in Rotterdam gebeurt – en als het past graag in het Topsportcentrum. Het gebouw is de hardware, zij zijn onze software.''

Topsport staat voorop, daarna komen breedtesport en onderwijs. In de ‘randuren’ is er ruimte voor  overige huurders, vertelt Martin Koers. “Mooi om te zien is dat we ook steeds meer aanvragen krijgen van bedrijven die een evenement willen organiseren… voor hun personeel of voor relaties. “We proberen altijd de verbinding te maken: dat ze een vergadering bijvoorbeeld kunnen afsluiten met een clinic van een topsporter van een van de verenigingen die hier vast spelen.” Dat zijn Feyenoord Basketbal (voorheen Forward Lease), de zaalvoetballers van Feyenoord Futsal (voorheen TPP Rotterdam) en rolstoelbasketbalclub Arrows ’81.

Hele jaar door

2018-2019 wordt weer een druk sportjaar. “Het nieuwe seizoen is al weer volop bezig. Altijd een bijzonder moment als de zomer voorbij is en het gebouw zich weer vult. In de zomer daalt de bezettingsgraad naar circa 20 procent. Daarmee is het de uitgelezen periode voor onderhoud aan het pand, de jaarlijkse keuringen van alle sporttoestellen. De énige mogelijkheid ook – de rest van het jaar is het doorlopend druk in het Topsportcentrum en worden de sporthallen volop gebruikt. “Na de zomer moet het gebouw er weer spic en span uitzien – en dat is gelukkig ook zo.”

Nieuwe scoreborden

Er zijn ook twee nieuwe scoreborden besteld voor de Topsporthal, vertelt Martin Koers. “Ledborden zijn dat, van 4 bij 3 meter en 4 bij 2 meter. Daar zit een langere levertijd op en ze worden op maat gemaakt. Die zijn binnenkort klaar en dan kunnen we ze ophangen.”


Die nieuwe scoreborden bieden nieuwe mogelijkheden. Op de eerste plaats voor de topsportverenigingen die van de hal gebruikmaken. “Ze kunnen bijvoorbeeld foto’s van de spelers laten zien, filmpjes en reclames, sponsors beter presenteren…”

Bedrijfssportdag

Het NK Tennis ontbreekt voor het eerst na zestien jaar op de kalender. Het evenement in december verhuist naar Alphen aan den Rijn. Martin Koers heeft er geen problemen mee. “Men heeft gekozen voor een terugkeer naar de traditionele tennishallen. Prima, ik ben alleen maar dankbaar dat men zoveel jaren achtereen bij ons te gast wilde zijn.”


“Nee, de hal staat nu niet leeg die week. Die vult zich bijna vanzelf. We hebben zo’n mooi gebouw… Er is altijd vraag. De laatste jaren is zaalhockey enorm gegroeid is in de winter. En dan hebben we de losse huurders, voor een uurtje zaalvoetbal bijvoorbeeld of voor de bedrijfssportdagen. Onder meer supermarktketens die drukke toernooien organiseren voor vestigingen uit de regio. Vaak hebben ze daar vier hallen voor nodig, zó populair zijn die toernooien.”

Duurzaamheid

De afgelopen twee jaar is veel geïnvesteerd in nieuwe verlichting. “Dat was best een grote operatie. We hebben gekozen voor ledverlichting; dat is energiezuinig en beter voor het klimaat. We hebben in de hele nieuwbouw bijvoorbeeld 800 downlighters vervangen en alle trappenhuizen voorzien van bewegingssensoren en ledlicht. In Breedtesporthal 1 zijn alle lampen vervangen door ledlampen.”
“We willen meer stappen maken op het gebied van duurzaamheid. Als het enigszins te doen is, moet je die keuze maken.”


Een volgende stap is de vervanging van 2.000 TL-units – ook door ledverlichting. “We kijken samen met Signify hoe we dat het beste kunnen doen, in fases of in één keer. Daarna blijft alleen Topsporthal 1 over, maar dat is te groot voor nu. Dat moeten we ook samen met de gemeente, die eigenaar is van het gebouw, oppakken.”


Signify, de nieuwe bedrijfsnaam van Philips Lighting, is onlangs sponsorpartner geworden van Rotterdam Topsport. Martin Koers was al in gesprek met de wereldleider in connected LED-verlichtingssystemen, bijbehorende software en services. “Nu kijken we met z’n drieën wat Signify voor ons kan betekenen.”