SportVibesToppartnerInterview

SportVibes geeft SportFilmFestival vleugels

SportFilmFestival Rotterdam beleeft dit jaar zijn eerste lustrum. Het evenement, in 2015 bedoeld als éénmalig evenement ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Rotterdam Topsport, was zo’n succes dat een vervolg niet kon uitblijven. Met de betrokkenheid van SportVibes staat het festival aan de vooravond van een grote sprong voorwaarts.

Het vijfde SportFilmFestival Rotterdam wordt van 10 tot en met 14 april gehouden in LantarenVenster. Met meer films, meer activiteiten en ook meer bezoekers. Dat is te danken aan de nieuwe opzet die uit de koker komt van SportVibes. Het sportmarketingbureau, dat onlangs zijn verbintenis als Toppartner van Rotterdam Topsport met drie jaar verlengde, is sinds afgelopen jaar verantwoordelijk voor de promotie en productie.

Rob Langenberg, senior projectmanager bij SportVibes en aangesteld als zakelijk leider van het festival, vertelt: “Als partner hadden we al de afspraak dat wij elk jaar een bijdrage leveren aan één van hun events. Jaren achtereen was dat de Sport Awards Rotterdam-Rijnmond; vorig jaar hebben we in overleg voor het SportFilmFestival gekozen.”
 
Ideale samenwerking
Daarmee kreeg het festival zekerheid voor de lange termijn én de ruimte om te groeien. SportVibes werkte een toekomstplan en een aangepast concept uit en nam de rol van promotor op zich – plus het financiële risico. Daarmee krijgt het evenement vleugels.

Rob Langenberg: “Rotterdam Topsport is en blijft eigenaar van het concept, en blijft ook zeer betrokken – net als hun netwerk. Maar wij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling, uitvoering en promotie. Dit is de ideale samenwerking. Zeker met de inbreng van Dave Andriese, die net als voorgaande jaren weer artistiek leider is.”

Wilfried de Jong is weer aangetrokken voor de dagelijkse live talkshows. Daarnaast fungeert hij – en dat is nieuw – als ambassadeur van het evenement.
 
Uitbouwen
SportVibes heeft de opdracht gekregen om het SportFilmFestival uit te bouwen tot een nationaal evenement; met meer bezoekers van (ver) buiten de regio Rijnmond. De opzet is ook dat sport vanuit meerdere invalshoeken kan worden beleefd. “Film blijft de basis, maar we zullen de komende jaren ook steeds meer literatuur, muziek en kunst erbij betrekken. Dan zie je dat cultuur en sport heel goed samen kunnen gaan. Dat geeft een heel andere beleving van sport dan vanaf de tribune in een hal of stadion.”

De slagkracht van SportVibes maakt dat er meer manuren in het festival worden gestoken. Ook dat zal niet zonder resultaat blijven. “Ik kan gebruikmaken van een team van specialisten: iemand die zich bezighoudt met ticketstrategie en ontvangsten, iemand voor marketing en communicatie en we hebben een groot salesteam. Ook voor de zakelijke markt. Voorheen draaide het festival vooral op bedrijven uit het netwerk van Rotterdam Topsport, nu benaderen we ook andere bedrijven om hen te overtuigen van de zakelijke meerwaarde ervan.”
 
Steun van sponsorpartners
Tegelijkertijd blijven sponsorpartners van Rotterdam Topsport belangrijk. Zoals Faber Audiovisuals, Marvin Smart en Daka Sport die materialen en diensten beschikbaar stellen, en RET, JCDecaux en RTV Rijnmond die bij de promotie helpen.

De openingsavond op 10 april is bij het ss Rotterdam. Rob: “Dat past in ons streven naar meer zichtbaarheid in de stad. Een prachtlocatie ook, met alle grandeur van het schip. Het wordt een openingsavond met VIP’s én consumenten. Dat hoort gewoon bij sport, vinden we.”
 
Willem
Als aanloop naar het festival beleefden twee films al hun voorpremière in LantarenVenster: in december Free Solo, een verslag van de ongezekerde beklimming van de één kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park door rotsklimmer Alex Honnold en in januari Willem, een productie van tv-programma Andere Tijden Sport over de voetbaljaren van Willem van Hanegem, gemaakt ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag.

Andere films waarvan al bekend is dat ze in april te zien zullen zijn, zijn John McEnroe: In the Realm of Perfection, All the wild horses en Wonderful losers: A different world. Het volledige programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

Ga naar de website van het SFFR