ToppartnerRETMaddy BolhuisSponsorpartners

RET: Steeds meer bedrijven ontdekken DeMobiliteitsManager

Met het oog op duurzaamheid en bereikbaarheid zijn veel bedrijven op zoek naar alternatieve vervoersvormen voor zakelijk en woon-werkverkeer. Of het nu om het gebruik van het openbaar vervoer, taxi’s, deelfietsen, deelauto’s, eigen auto of combinaties daarvan gaat. Met deMobiliteitsManager biedt de RET een service waarmee werkgevers voor al hun medewerkers een passende oplossing in handen krijgen. Dat slaat aan: inmiddels maken al meer dan dertig bedrijven gebruik van dit innovatieve en flexibele concept.

De RET is vooral bekend van bus, tram en metro. Maar het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf kijkt verder en heeft organisaties veel meer te bieden. “Met deMobiliteitsManager helpen we hen aan een compleet en flexibel instrument voor inrichting van hun mobiliteitsbeleid”, zegt Maddy Bolhuis, Manager Propositie Marketing en Marketing Communicatie.

Meer gemak, minder kosten
“Dat scheelt kosten; een OV-kilometer is namelijk goedkoper dan een autokilometer. Het levert bovendien veel gemak: alles overzichtelijk en met één rekening per maand. Dat scheelt ook kosten, want je bent meteen af van die hele administratie van declaraties en bonnetjes. Gemak ook voor de medewerkers, die reiskosten niet meer hoeven voor te schieten en per keer kunnen kiezen wat de prettigste en snelste manier van reizen is.”

Maddy Bolhuis is nauw betrokken bij het in de markt zetten van deMobiliteitsManager. “In 2017 hebben we het concept geïntroduceerd. De eerste jaren was het vooral zaaien: onze visie vertellen en uitleggen wat de voordelen van deMobiliteitsManager zijn voor werkgevers en hun werknemers. Daarmee zijn we begonnen in de businessclubs en netwerken waarbij we zijn aangesloten. Zoals Rotterdam Topsport.”

“Onlangs zijn we gestart met het maken en publiceren van onlinevideo’s waarin werkgevers vertellen over mobiliteit en hoe zij daarmee omgaan. Als inspiratie voor anderen. Omdat het onderwerp echt speelt bij bedrijven, merken we.”

Ook voor kleine bedrijven
De eerste twee jaar richtte de RET zich met deMobiliteitsManager op middelgrote en grote organisaties. Sinds een jaar is de service ook geschikt voor bedrijven van één tot tien medewerkers. “Dat hebben we in samenwerking met MKB Rotterdam gedaan. Omdat bleek dat ook bij die doelgroep behoefte bestaat aan een flexibele mobiliteitsoplossing.”

Er zijn drie modules: brons, zilver en goud. Afgezien van het feitelijke reisbedrag is de bronzen gratis. Daarmee kun je op saldo reizen met alle openbaar vervoer in Nederland en gebruikmaken van de OV Fiets. Bij zilver (€ 2,50 per kaart per maand) kunnen werknemers ook gebruikmaken van taxi’s en deelauto’s. Goud (€ 5,- per kaart per maand) is de uitgebreidste variant en maakt ook parkeren en tanken/laden op rekening mogelijk.

Keuzevrijheid
Bedrijven kunnen de categorieën benutten zoals dat voor hun organisatie het beste past.

“Afhankelijk van wat per afdeling of medewerker de handigste vorm van vervoer is. Als het kantoorpersoneel bijvoorbeeld met het OV komt en heel de dag op die ene locatie werkt, is brons voldoende; maar voor de buitendienstmedewerkers kun je dan zilver of goud kiezen, zodat ook het gebruik van taxi’s, deelauto’s, tanken en parkeren geregeld is.” Kleine ondernemingen kunnen op de website van deMobiliteitsManager zelf eenvoudig alles regelen. “Via hun eigen portal hebben ze inzicht in het reisgedrag en de kosten, kunnen ze nieuwe medewerkers toevoegen, regelen of medewerkers ook privé mogen reizen met de kaart, enzovoort.”

Jaarlijks ontvangen drie sporttalenten op voordracht van Rotterdam Topsport een OV-jaarabonnement.

Daarmee kunnen ze gratis en zorgeloos tussen huis, school en trainingsaccommodatie reizen.

- Maddy Bolhuis -

Betrokken bij sport: van evenementen tot talenten
Sporten in de metro… Dat kan binnenkort in de metro. De RET gaat een personal trainer inzetten die reizigers instructies geeft en zo laat bewegen. De bedoeling is dat ze op een vast traject en een vaste tijd samen oefeningen kunnen doen, gebruikmakend van de ruimte en het meubilair in de metro.

Als Toppartner van Rotterdam Topsport helpt de RET het topsportklimaat in de stad versterken. “Naast de ondersteuning van Rotterdam Topsport zelf doen we dat op allerlei terreinen”, zegt Maddy Bolhuis.

Een voorbeeld daarvan is het gezamenlijk promoten van openbaar vervoer tijdens evenementen. “Om de bereikbaarheid te verbeteren. Dankzij Rotterdam Topsport besteden organisatoren ook steeds vaker aandacht aan het OV. Bijvoorbeeld door informatie en een reisplanner op hun site.”

Tijdens de NN Marathon Rotterdam op 5 april zet de RET net als in 2019 kijkers de app Supporterstour in: toeschouwers kunnen daarmee ‘hun’ loper volgen, zien op welk volgende punt van het parcours ze hem of haar kunnen aanmoedigen en hoe ze daar het snelst met het openvaar vervoer kunnen komen.

OVMiles
Samenwerking is er ook op het gebied van OVMiles, het loyaliteitsprogramma van de RET. Reizigers kunnen de gespaarde punten onder meer verzilveren voor toegangskaarten voor sportevenementen waarbij Rotterdam topsport betrokken is. “En die kaarten zijn ontzettend populair… Ze zijn altijd zó weg.”

Talentondersteuning
Sinds 2014 is de RET ook betrokken bij de talentondersteuning. Jaarlijks ontvangen drie sporttalenten op voordracht van Rotterdam Topsport een OV-jaarabonnement. Daarmee kunnen ze gratis en zorgeloos tussen huis, school en trainingsaccommodatie reizen.

Dit jaar is een vierde sporter blij gemaakt met zo’n abonnement: de RET heeft één van de partnerboxen van de campagne ‘010 op weg naar Tokyo’ gekocht. Die heeft het bedrijf gekoppeld aan de paralympisch zwemmer Thomas van Wanrooij. Hij kan nu gratis reizen.

ELrXnhCWkAAhNQ7.jpg