Talentondersteuning past bij RET's rol als sociale verbinder

Ook dit jaar stelt RET drie OV-jaarabonnementen beschikbaar aan drie sporttalenten die door Rotterdam Topsport zijn voorgedragen. “Zij kunnen een jaar lang gratis en zorgeloos van huis naar school en naar hun trainings- en sportaccommodatie reizen”, vertelt Maddy Bolhuis. Zij is Manager Propositie Marketing en Marketing Communicatie.

Alle scholen en sportaccommodaties zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer. De talenten die een jaar lang gratis met alle lijnen van de RET mogen reizen, zijn tennisster Denise van der Leer van FOCUS tennis academy, honkballer Toby Hernandez van Rotterdam Unicorns en turner Martijn de Veer van O&O Zwijndrecht. “Zo helpen we een handje. Voor ouders van jonge talentvolle sporters kunnen de kosten flink oplopen”, weet Maddy Bolhuis. “Voor materiaal, trainingen en vervoer.” De geselecteerde talenten zitten op de middelbare school en komen dus nog niet in aanmerking voor een studenten-OV-kaart.

Om te laten zien wat de talenten allemaal voor hun sportieve droom over hebben, wil Maddy Bolhuis portretten maken van de drie van dit jaar. “Hen een dag volgen bijvoorbeeld… op school, op een training, tijdens een wedstrijd en onderweg natuurlijk.”

Sociaal verbinder

Al jaren is RET sponsorpartner van Rotterdam Topsport. In 2014 besloot het openbaarvervoerbedrijf als onderdeel van die samenwerking om ook een bijdrage te leveren aan de ondersteuning van sporttalenten. Bij de verlenging van het contract in 2017 breidde RET de sponsoring van Rotterdam Topsport uit en werd het Toppartner. Ook de talentondersteuning werd voortgezet.

Maddy Bolhuis legt uit waarom RET de samenwerking met Rotterdam Topsport belangrijk vindt: “Onze ambitie is ‘sociaal verbinder’ te zijn. We zetten ons in voor de bereikbaarheid van de stad. Dat is heel breed en geldt dus ook voor evenementen. Vanuit het sociaal verbinderschap vinden we het belangrijk dat we ook daar een bijdrage aan leveren. Voor een goede bereikbaarheid van topsportevenementen is het noodzakelijk dat een groot deel van de bezoekers er met het openbaar vervoer naartoe reist. Dat maken wij mogelijk en Rotterdam Topsport promoot het.” In de eigen uitingen maar ook door sportbonden en andere evenementenorganisatoren ertoe te bewegen om in hun communicatie te wijzen op de mogelijkheden om met tram, bus en metro te reizen.

Combi-ticketing

Dit jaar start RET met combi-ticketing. “Dit houdt in dat het mogelijk wordt om bij het kopen van een toegangskaart meteen een ticket voor het openbaar vervoer aan te schaffen om naar en van een voorstelling, wedstrijd of evenement te reizen. We gaan binnenkort live  met het Luxor Theater. Daarna zullen we combi-ticketing al snel ook gaan inzetten voor evenementen. We hebben met Rotterdam Topsport afgesproken dat we daar samen de boer mee op gaan naar accommodaties en organisatoren. Die gesprekken zijn al in gang gezet.” Het systeem werkt met een barcode op de mobiele telefoon. “Eind vorig jaar hebben we reizen op barcode geïntroduceerd. Daarmee kun je als reiziger via de RET Barcode-app een barcode kopen, dat als vervoersbewijs dient waarmee je met bus, tram en metro van de RET kunt reizen.

De samenwerking tussen RET en Rotterdam Topsport vindt op allerlei terreinen plaats – een bewijs dat het openbaarvervoerbedrijf zijn ambitie als sociaal verbinder serieus neemt. Dat gaat van de Fris & Fruitig Netwerkontbijten tot het loyaliteitsprogramma OVMiles. “Deelnemers sparen per reis Miles en daar kunnen ze leuke kortingen en extra’s mee verkrijgen. Zo belonen we onze loyale reizigers en verbinden we het OV en de partners in de stad, zoals attracties, musea en horecazaken.” OVMiles telt inmiddels 51.000 leden. Rotterdam Topsport doet al mee sinds de start vijf jaar geleden mee. “Zij bieden toegangskaarten aan voor evenementen en verenigingen waarbij ze betrokken zijn. Daar zijn wij en de spaarders van OVMiles heel blij mee!”