Oostelbos van den BergRabobankToppartnerInterview

Oostelbos Van den Berg helpt Rabobank Rotterdam met nieuw hoofdkantoor

Op 1 mei bestaat Oostelbos Van den Berg exact 15 jaar. Het in Reeuwijk gevestigde bureau is gespecialiseerd in bouwmanagement en huisvestigingsadvies. De Supporter van Rotterdam Topsport werkt momenteel voor een andere sponsorpartner: Rabobank Rotterdam, dat binnenkort zijn hoofdkantoor verhuist. Samen met directeur-eigenaar Ton van den Berg gaan we op bezoek bij Desiree Verdaasdonk, directeur Particulieren & Private Banking.

Oostelbos Van den Berg is verantwoordelijk voor de technische aansturing, de budgetbewaking en de planning. Rabobank Rotterdam verhuist van de Blaak naar FIRST, de in 2015 aan het Weena opgeleverde kantoortoren recht tegenover het Centraal Station. De bank betrekt daar vijf nog leegstaande etages, plus een deel van de begane grond.
 
FIRST
“Het nieuwe kantoor past qua ruimte precies bij wat we nodig hebben”, vertelt Desiree Verdaasdonk. De directeur Particulieren & Private Banking heeft een tijdelijke bijbaan: programmamanager voor de verbouwing en verhuizing. Voor bijna 600 medewerkers die onze klanten in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Vlaardingen bedienen, komen in FIRST ruim zo’n 440 werkplekken, verdeeld over vier kantooretages (van de 15e tot en met 18e verdieping).
Op de 14e etage zijn vergaderruimtes en spreekkamers ingetekend en daar komt ook een werkcafé, waarmee het bedrijfsrestaurant heel de dag benut kan worden. Op de begane grond komen de receptie en een seminarruimte voor bijeenkomsten met grotere groepen.
 
Stoer
De locatie, dicht bij het Centraal Station, is een groot voordeel, vindt Desiree Verdaasdonk. “Veel van de collega’s komen met het openbaar vervoer. Ook voor de specialisten die in vestigingen door de hele regio werken is het handig. Voor hen komen er flexibele ‘aanlandplekken’. De medewerkers zijn nauw betrokken bij de plannen en keuzes. Desiree: “We houden hen met vlogs op de hoogte van de vorderingen en naast de ondernemingsraad is er een medewerkersgroep die heeft meegedacht over het programma van eisen en een stem heeft in de keuze van meubilair, materialen en kleuren. Iedereen moet zich straks thuis voelen in FIRST.”

De inrichting en sfeer worden helemaal Rotterdams, vindt Ton. “Geen marmer en goud, maar veel steen, hout en metaal. Stoer.” Verder komen er foto’s te hangen van beginnend fotograaf en ex-dakloze Patrick, die deelnam aan Het Rotterdam Project met Beau van Erven Dorens. Rabobank Rotterdam ondersteunde het tv-programma en heeft Patrick nu gevraagd foto’s te maken van andere maatschappelijke projecten die profiteren van het RabobankRotterdamFonds. “Aan de hand van die foto’s kunnen we klanten en andere bezoekers attent maken op die projecten en laten zien wat we voor de stad terug doen. We zien dat sport vaak als middel wordt ingezet voor de aan het fonds gekoppelde thema’s, zoals zelfredzaamheid of een vitale woon- en leefomgeving. In samenwerking met NOC*NSF en Rotterdam Sportsupport bieden we bijvoorbeeld professionele begeleiding zodat sport- en cultuurverenigingen worden versterkt en zij mogelijkheden kunnen benutten een maatschappelijke bijdrage te leveren.”
 
Op tijd klaar
“Het laatste weekend van september verhuizen we”, zegt Desiree Verdaasdonk stellig. “We hebben de huur van het oude pand al opgezegd.” “Het is een intensief project, doordat er best wel tijdsdruk is”, aldus Ton van den Berg. Een opleveringsdatum is heilig voor hem en zijn collega’s. Juist die planning is een van de redenen waarom klanten de hulp van Oostelbos Van den Berg inroepen. “In de huidige markt zijn onderaannemers en leveranciers bepalend voor de snelheid. Daarom werken we zoveel mogelijk met partijen die bij andere projecten bewezen hebben betrokken en betrouwbaar te zijn. Maar het belangrijkste is duidelijke afspraken te maken, iedereen daar ook aan te houden en continu het proces te bewaken. Wij zitten er bovenop. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de stuurgroep. Die functioneert in dit geval uitstekend. Het is altijd prettig om met een professionele opdrachtgever als Rabobank te werken. Dus ja: het laatste weekend van september gaan we halen.”

Volvo Ocean Race
Oostelbos Van den Berg is sinds twee jaar Supporter van Rotterdam Topsport. Het bureau is regelmatig betrokken bij projecten in de Maasstad. Vanaf de oprichting van het bedrijf hebben zij circa 120 projecten in Rotterdam begeleid, van klein tot groot. Zoals de renovatie van De Doelen (2016) en het geschikt maken van de Veerhaven voor de stop-over van de Volvo Ocean Race (2006). “We steunen Rotterdam Topsport op de eerste plaats omdat ik vind dat ze heel goed werk verrichten”, vertelt directeur Ton van den Berg. Hij was zelf lang actief als vrijwilliger in de sport. In zijn woonplaats Wateringen was hij tot begin dit jaar 19 jaar bestuurslid van omni-sportvereniging VELO. “Er zit, vanuit commercieel oogpunt, ook veel potentie in het netwerk van Rotterdam Topsport – al moet ik eerlijk bekennen dat ik tot nu toe niet vaak in de gelegenheid was om evenementen bij te wonen. Ik heb me voorgenomen meer werk te maken van de contacten met andere partners. Heel leuk is natuurlijk dat we Rabobank Rotterdam daar ook weer tegenkomen.''