Oh, wat een jaar! 2020 in 12 persoonlijke overwegingen

2020 is een jaar dat niemand zal vergeten. Corona en de maatregelen tegen de pandemie raakten iedereen. Maar de crisis zorgde er ook voor dat mensen anders tegen zaken, tegen het leven gingen aankijken. Wat is voor de medewerkers van Rotterdam Topsport voor altijd anders, hoe denken wij dat de sport en evenementen erdoor beïnvloed zijn? Twaalf overwegingen naar aanleiding van drie vragen.

Wat heb je door corona meer leren waarderen?

Lisette Eijgelsheim:
“De coronacrisis laat je inzien dat sommige zaken een stuk waardevoller zijn dan we ons realiseren. Zaken die we meestal als vanzelfsprekend beschouwen en dat in deze tijden dus niet altijd zijn. Onze bewegingsvrijheid. Gewoon gaan en staan waar je wilt. Een prachtig sportevenement bezoeken, maar natuurlijk ook je vrienden en familie. Nu dat even niet meer kan, merk je pas hoe waardevol dat is.”  

Fred van Duijvenbode:
“Absoluut de flexibiliteit van onze partners in hun opstelling richting Rotterdam Topsport. De economische gevolgen zijn voor een aantal bedrijven gewoon desastreus, maar toch zetten ze alles op alles om de sponsorrelatie met ons te continueren.”

Soenita Gaya:
“Ik heb van nature al dat ik veel waardering/besef heb voor de ontwikkelingen en gebeurtenissen in mijn omgeving. Corona heeft daar weinig aan veranderd. Normaliter ben ik toegankelijk voor onbekende personen, door Corona ben ik ietwat achterdochtiger geworden en dat vind ik geen fijne gedachte.”

Femke van der Lans:
“Vanwege corona kunnen we massaal niet meer uit eten. Uit eten gaan is een van mijn hobby's. Als dat niet meer lukt, moet ik toch maar zelf het restaurant in huis halen. Hierdoor is er een nieuwe hobby gekomen: thuis koken, alsof ik in een restaurant zit!” 

Danielle Strijbosch:
“Persoonlijk contact! Door de lockdown werkt iedereen voornamelijk vanuit huis, waardoor we op nieuwe manieren in contact moeten blijven met de topsporters, ons netwerk en als collega’s. Gelukkig zijn er genoeg (digitale) mogelijkheden en juist de persoonlijke berichtjes of belletjes zijn voor mij veel waard.”
 

Wat zal na 2020 voor altijd anders zijn bij evenementen?

Karin Luijendijk:
“Het idee dat er weer publiek bij evenementen mag en ook zonder dat er afstand gehouden moet worden, zal ik nooit meer als een vanzelfsprekendheid aannemen!”

Gerda IJff:
“Naast het besef dat een leven zonder sport(evenementen) een groot gemis is, heeft de pandemie ook nieuwe dingen tot stand gebracht. Virtuele toevoegingen en ontwikkelingen bijvoorbeeld. Deze zullen vermoedelijk toegevoegd blijven worden, ook bij fysieke evenementen. Wat als een vervanging begon, zal mogelijk een vaste waarde worden. Corona heeft tot een enorme flexibiliteit en creativiteit geleid bij organisatoren, dit zal de evenementen in de toekomst een nieuw gezicht geven.” 

Simone de Mos:
“Ik denk dat het misschien blijvend mogelijk is een evenement online te bezoeken via de digitale weg. Alhoewel ik daar zelf geen voorstander van ben, want netwerken in combinatie met live sport kijken blijft een succesformule. Aan de andere kant is dit wel een goede kans ter promotie van de sport.”

Tom Hak:
“Een herwaardering voor de sector. Nu 2020 ons allemaal heeft wakker geschud, zien we in dat het bezoeken van een evenement opeens niet meer vanzelfsprekend is. Digitaal kan er veel, zeker ook in de sport, maar de beleving van een evenement blijft denk ik een niet te vervangen goed.”
 

Welke positieve gevolgen kan de coronacrisis voor de (top)sport hebben?

Diana Schultz:
“Door minder reistijd en files hou je wellicht wat tijd over. Werk in die tijd aan je eigen gezondheid! Maak eens een hardloop- of fietsronde in je lunchpauze vanuit huis of spreek af voor een wandeling met een collega of zakelijke relatie. Blijf in contact, laat van je horen, denk mee en steun!”

Hester Timmermans:
“Ik denk dat meer mensen de noodzaak van bewegen inzien. Sporten die je makkelijk in je eentje kunt doen, maken hun opmars: suppen, fietsen, hardlopen, wandelen. Ik denk dat het voor topsporters ook geldt dat ze initiatiefrijker zijn geworden in het bedenken van oplossingen om anders te trainen.”

Peter Blangé:
“Door de pandemie hebben nieuwe formats versneld hun intrede gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de E-triatlon Super Series. Ook het besef dat niet alles maakbaar is in het leven; een topsportcarrière valt of staat bij het hebben van een goede gezondheid en een samenleving die vrijheden biedt. Ik vermoed dat de hele topsportwereld een wake-up call heeft gekregen, zeker na het uitstellen van de Olympische Spelen en de impact die dat heeft gehad op evenementen en topsportprogramma’s.”