HEROBart DeurlooTurnenThorbecke Voortgezet OnderwijsO&O Zwijndrecht

Bart Deurloo

Bart Deurloo (1991) is een vaste kracht in het Nederlands mannen turnteam. Zijn ambitie is om turnen in Nederland groter te maken en daarmee is hij al een heel eind op weg. Bart en zijn teamgenoten hebben een stijgende lijn te pakken, met een tiende plaats op de Olympische Spelen van 2016 en een historische achtste plaats in de teamfinale van het WK 2018.

Op de Spelen in Rio de Janeiro was Bart de eerste Nederlandse turner die de meerkampfinale haalde; hij eindigde als vijftiende. De meerkamp macho, zoals hij in een biografie wordt getypeerd, scoort hoog op alle toestellen: rek, voltige, ringen, sprong, brug en vloer. Op zijn beste toestel, rek, is op grote toernooien Epke Zonderland vaak beter. Maar dat maakt bijvoorbeeld de bronzen medaille van Bart op rek op het WK 2017 niet minder waardevol.

Bart_Deurloo-20.jpg

Allrounden vindt Bart het leukst, omdat je daar als turner het fitst door blijft en omdat het voldoening geeft om samen, als team, een prestatie neer te zetten. Daarvan profiteert ook zijn Duitse club, waarvoor hij uitkomt in de Bundesliga. Later wil Bart misschien meer specialiseren, maar in de aanloop naar Tokyo 2020 zet hij zich vooral in voor het team. Nóg later, na zijn carrière als topsporter, verwacht hij zijn ervaring te kunnen benutten als coach van een nieuwe lichting topturners.

Als lid van TeamNL en als hero van Rotterdam Topsport is Bart nu al een voorbeeld voor de jeugd. Bij verenigingen en op wedstrijden als het NK in Ahoy komen jongens naar hem toe voor een handtekening. Hij vindt het leuk zijn sport te promoten en uit te dragen hoe belangrijk het is dat topsporters goede ondersteuning krijgen van onder meer Rotterdam Topsport en het NOC*NSF. 

Geboren in Ridderkerk, verhuisde Bart na zijn opleiding aan het Thorbecke Voortgezet Onderwijs naar Den Bosch. Daar trainde hij bij het nationale turnteam, tot hij na enkele jaren terugkeerde naar zijn thuisvereniging O&O Zwijndrecht. Jeroen Jacobs is daar al vele jaren zijn vaste trainer. Barts woonplaats is al een tijdje Rotterdam. Hij geniet van de stad, met zijn favoriete voetbalclub Feyenoord en de skyline en een schitterend uitzicht vanaf zijn dakterras, zijn favoriete plekje om te chillen met zijn gitaar.

Bart_Deurloo-18 web.jpg

Bart weet dat je als topsporter niet voortdurend gespannen kunt zijn. Voor de kracht en concentratie die hij nodig heeft voor bijvoorbeeld de salto's op rek, vloer en sprong moet hij topfit zijn. Toch is Bart heel relaxed, hij weet dat zijn lichaam naast de vele trainingen ook rust nodig heeft. Sport moet ook leuk zijn. Bart zal nooit de jongen vergeten die op de Olympische Spelen teleurstelde, en baalde omdat hij er alles voor had gedaan en gelaten. "Zo wil ik me nooit voelen. Ik wil denken dat als ik het niet haal, ik het nog steeds naar mijn zin heb gehad. Ik turn omdat ik het leuk vind, niet omdat ik moet presteren.”

Erelijst Bart Deurloo
Onderstaande erelijst bevat de medailles die Bart Deurloo heeft gehaald op verschillende internationale toernooien. Naast deze medailles nam hij zes keer deel aan een WK Turnen, 4x aan een EK Turnen en in 2016 aan de Olympische Spelen. Bart is de eerste Nederlander in de geschiedenis die de olympische meerkampfinale bereikte, hij werd in de finale vijftiende.

Erelijst Bart.jpg