Dromen van een nieuwe Tourstart in Rotterdam


My dream, my goal, my Tour: onder dit motto wil Rotterdam in 2024 of 2025 de Grand Départ van de Tour de France organiseren. Op 6 mei is in het Rotterdamse stadhuis het bidbook overhandigd aan de Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisatie van de Tour. 
 

De Tour de France is een wielerwedstrijd van absolute wereldklasse.

Rotterdam heeft een indrukwekkend trackrecord als het gaat om de organisatie van internationale, beeldbepalende sportevenementen. De ploegen kunnen rekenen op een professioneel, warm welkom en het enthousiasme van de Rotterdammers.

- Ahmed Aboutaleb -
IMG_3018.png

Rotterdam organiseerde in 2010 al eens de Tourstart. De gemeente wil een nieuwe Grand Départ aanwenden om inwoners en ondernemers te inspireren en perspectief te bieden in deze moeilijke tijd en een impuls te geven aan de economie en het toerisme. Het moet een Tour worden voor álle Rotterdammers. Daarom is er in de aanloop ook veel aandacht voor het vrouwenwielrennen en voor de jeugd.

In september is daarom alvast gestart met het scholenproject Rotterdam Cycling on Tour. In een speciaal ingerichte truck zijn 3.500 leerlingen uit het voortgezet onderwijs op de racefiets gestapt om hun skills te testen. Het totale project zal lopen voor de duur van drie jaar. “De kracht zit ’m in de continuïteit”, zegt Michael Zijlaard namens de organisatie. “Door dit elk jaar te doen, zorg je voor een grotere ‘legacy’. Als de kinderen naar het volgende schooljaar gaan, zijn de nieuwe brugklassers aan de beurt. Die leer je dan meteen wat ‘team effort’ is en maak je bovendien enthousiast om te gaan fietsen.” 

Meer weten over wielrennen in Rotterdam en wat er de komende tijd staat te gebeuren? 

Kijk dan op de website van Rotterdam Cycling!