Terugblik op een volleybal sportzomer 2019

De Lange Mannen, de toepasselijke bijnaam van het Nederlands mannen volleybalteam, genoten een groot deel van hun zomer in het Rotterdamse. In augustus vond het Olympisch Kwalificatietoernooi plaats in Rotterdam Ahoy. Op Zuid kwam o.a. grootmacht Amerika op bezoek. September stond in het teken van het Europees Kampioenschap. Met nog meer spektakel en bezoekers speelde Oranje drie poulewedstrijden in dezelfde sporttempel, onder meer tegen regerend wereldkampioen Polen.

 

Samenenwerkingspartners

Samen met Nevobo en onderstaande sponsorpartners hebben we gewerkt aan een succesvolle volleybalzomer in Rotterdam:
  • RET
  • Rabobank
  • Rotterdam Ahoy
  • Rijnmond
  • JCDecaux
  • Stichting Zeilschip Eendracht
  • Sportbedrijf Rotterdam
  • AD / DPG
  • FaberExposize
  • Security Management Group

Sportief gezien waren het twee enerverende toernooien met beide hun pieken en dalen. Feit is dat deze grote toernooien hebben bijgedragen aan een positieve flow rond het Nederlandse volleybal. Op het EK heeft de wedstrijd tegen Polen zelfs een evenaring van het Nederlands toeschouwersrecord opgeleverd! Onderstaand een terugblik op het sportieve aspect van beide toernooien.

Onderzoek naar economische impact en waardering EK Volleybal

Het EK Volleybal leverde de gemeente Rotterdam een economische impact op van € 1.929.020. Dit blijkt uit onderzoek naar de economische impact van onderzoeksbureau R2 Research. De economische impact is het totaal van de extra bestedingen die dankzij het evenement in de Rotterdamse economie zijn gevloeid.

Bestedingen en economische impact
De uitgaven aan overnachtingen en dagbestedingen van bezoekers, vips, media en deelnemers bedroegen ruim € 1.200.000. De totale uitgaven van de organisatie zaten op ruim € 700.000. Dit resulteerde in een totale economische impact van meer dan
€ 1,9 miljoen.
 
Bezoekers en waardering
Van de ruim 25.000 bezoekers van het evenement kwam ca. 80% buiten Rotterdam en 15% uit het buitenland. Gemiddeld waardeerden de bezoekers het evenement met een 8,3. Vooral de sfeer tijdens het evenement (8,7) en de venue (8,6) scoorden hoog.
 

Olympisch Kwalificatietoernooi

Het werd vooraf beschouwd als de grootste kans op deelname aan de Olympische Spelen die de Nederlandse mannen in de laatste vijftien jaar hebben gehad. Om kwalificatie af te dwingen moest Oranje bovenaan eindigen in een poule van vier. Zuid-Korea, België en topfavoriet Amerika streden mee om die ene felbegeerde plek.
 
Aanvoerder Nimir Abdel-Aziz blikte vooruit op het toernooi: “België is minimaal een gelijkwaardige ploeg, zij staan drie plaatsen hoger op de wereldranglijst (12). Ook van Zuid-Korea (24) win je niet zomaar. Die twee wedstrijden moeten we eerst zien te winnen, voordat we kunnen denken aan de beslissende wedstrijd tegen Amerika. Een team dat op elke positie een wereldster heeft die, als we eerlijk zijn, stuk voor stuk beter zijn dan wij. Wij zullen een superdag moeten hebben om ze te verslaan.”
 
Zuid-Korea
Oranje startte zijn missie met een spanende wedstrijd tegen Zuid-Korea. Na een 0-2 achterstand rechtte het team van Roberto Piazza zijn rug en wist het met 3-2 de benauwde overwinning binnen te slepen.
 
België
In een wedstrijd die voorbeschouwd werd als een strijd tussen twee gelijkwaardige teams wisten de Lange Mannen met 3-0 de Olympische droom in leven te houden. In elke set had Nederland druk op de Belgen en kon zo deze partij zonder setverlies afmaken.
 
Amerika
Met twee overwinningen van zowel Nederland als Amerika was de strijd op zondag een officieuze finale van het ‘OKT’.  Oranje verkocht zijn huid duur, maar bezweek op de beslissende momenten onder het geweld van Amerika. Met 3-1 haalden de Amerikanen hun ticket binnen voor Tokyo in 2020.
 
Ruim 7.500 volleybalfans genoten deze drie dagen van internationaal topvolleybal. Nederland mag in januari 2020 nog deelnemen aan het sterk bezette ‘Europese OKT’, waar acht landen aan deelnemen. Alleen de winnaar van dit toernooi verdient een ticket voor Tokyo. Dit Europese OKT is de laatste kwalificatiekans.

Aftermovie OKT Volleybal

Europees Kampioenschap

Nederland organiseerde samen met Frankrijk, België en Slovenië het Europese Kampioenschap. Na 1985 en 1997 is het de derde keer dat Nederland dit elitetoernooi georganiseerd heeft. Rotterdam Ahoy was de thuisbasis van de eerste drie poulewedstrijden van Oranje. Wedstrijd vier en vijf werden gespeeld in Amsterdam en Apeldoorn was de locatie van een eventuele achtste finale.

Toernooiformule en pouletegenstanders
Aan het EK namen 24 landen deel die waren verdeeld over 4 poules van 6 laden. De top 4 van iedere poule plaatste zich voor de achtste finales waar vanaf dan een knock-out gehanteerd werd. Nederland, 9e op de Europese ranglijst, speelde achtereenvolgens tegen Montenegro (21), Oekraïne (19), Polen (5), Estland (13) en Tsjechië (12).

Montenegro, Oekraïne en Polen
Aan enthousiasme geen gebrek in aanloop naar het EK. Begin september maakte de Nevobo al bekend dat de wedstrijd tegen Polen volledig uitverkocht was en ook de kaartverkoop van de wedstrijden tegen Montenegro en Oekraïne ging hard. De energie van de tribunes kwam duidelijk over op het veld. Zowel Montenegro als Oekraïne werden getrakteerd op een 3-0 nederlaag waardoor Nederland het toernooi probleemloos opende. Oranje keek met vertrouwen naar de clash tegen wereldkampioen Polen. De 11.000 toeschouwers op de tribune, met evenveel Polen als Nederlanders, maakte er een waanzinnig feest van. De evenaring van het Nederlands toeschouwersrecord ‘meeste toeschouwers ooit bij een volleybalwedstrijd in Nederland’ hielp Oranje helaas niet naar een overwinning. Nimmer kwamen de Lange Mannen in de buurt van setwinst en met 3-0 ging de wedstrijd verloren.

Vervolg van toernooi
In Amsterdam won Nederland met 3-1 van Estland en ging het met 3-2 ten onder tegen Tsjechië. Met deze resultaten ging Oranje als nummer 2 door naar de achtste finale waar het Duitsland trof. Op het laatste EK won Duitsland nog een zilveren plak. De Duitsers waren in Apeldoorn helaas een maatje te groot. Met 3-1 ging de wedstrijd verloren en was het EK daarmee afgelopen voor Nederland. Het EK werd uiteindelijk gewonnen door het sterrenteam van Servië. Zij versloegen in Parijs Slovenië met 3-1. Polen pakte brons door Frankrijk met 3-0 te verslaan.

Rotterdam heeft ruim 20.000 volleybal fans uit Europa mogen ontvangen tijdens het EK.

Aftermovie EK Volleybal in Rotterdam