Youth Olympic Games 2018

Op vrijdag 5 oktober vertrokken we vanuit Amsterdam Schiphol naar Buenos Aires. Squash is daar als demonstratiesport, dus het is geen officieel toernooi. Om 20:00 uur verzamelden we met de groep bij de gate. De vlucht vertrok rond 21:15 uur Nederlandse tijd en duurde ongeveer 14 uur. Op zaterdag 6 oktober om 06:00 uur, tijd in Buenos Aires, landden we. Daarna zijn we gelijk naar het hotel gegaan om nog even uit te rusten voordat we met z’n allen gingen lunchen. Na de lunch zijn we wat rond gaan lopen in de stad en zagen o.a. de government building.

Later deze dag, om 17:00 uur, was er een meeting met de organisatoren van het squashevent en de andere spelers en delegatieleiders. Er werd informatie gegeven en de kleding werd uitgedeeld. Om 19:00 uur was de openingsceremonie, heel speciaal om te zien. Er werden animaties getoond op de basilisk en de landen werden voorgesteld.

Dag 2 en 3: zondag en maandag

De eerste dag van het showcase evenement. De opzet van het evenement is heel anders dan bij een toernooi. Bij dit evenement spelen we 4 games van elk 6 minuten. Bij de meisjes zijn er 3 poultjes met elk 6 spelers. Omdat het een showcase evenement is, is er geen winnaar of verliezer en spelen we niet om punten. We spelen op een glazen baan in het park Tecnopolis. In dit park zijn ook de sporten futsal, tafeltennis en badminton. Wij hebben toegangspassen die geldig zijn voor alle sporten. Dus toen we daar aankwamen gingen we kijken bij het badminton en tafeltennis.

YOG demonstratie met Fleur Maas.jpg

Om 16:00 uur was het mijn beurt op de glazen baan, toevallig met een ander meisje uit Europa, Engeland. Het was een heel leuke ervaring, heel anders dan op andere toernooien!

Maandag was vergelijkbaar met zondag. Behalve dat we in de ochtend zijn gaan trainen. In de middag keken we naar badminton en om 17:10 uur was het mijn beurt weer op de glazen baan. Deze keer stond ik met een meisje uit Argentinië op de baan. ’s Avonds zijn we uit eten gegaan bij een Italiaan.

Dag 4 en 5: dinsdag en woensdag

De derde dag van het evenement. In de ochtend zijn we wederom gaan trainen. Vervolgens gingen we voor de lunch naar de club en kon ik een Nederlandse badmintonner zien spelen. Jammer genoeg verloor hij. Om 16:35 uur was het mijn beurt op de glazen baan, nu met een meisje uit Barbados. ’s Avonds zijn we naar een ander Italiaans restaurant gegaan.
 
Woensdag was een drukke dag. 2 trainingen: 1 in de ochtend en 1 in de middag. Tussendoor zijn we gaan lunchen in het grootste winkelcentrum van Buenos Aires, indrukwekkend om te zien. ’s Avonds, om 19:30 uur, stond ik op de baan met een meisje uit Hong Kong. Na het evenement zijn we bij een lokale speler thuis gaan eten; ze hadden heel lekker vlees.

Dag 6 en 7: rustdag en vrijdag

Donderdag had ik geen evenement op de glass court. Dus kon ik die dag wat rustiger aan doen. In de middag ging ik trainen om vervolgens door te gaan naar Tecnopolis voor een groepsfoto met alle ambassadeurs. Daarna zijn we teruggegaan naar het hotel om uit eten te gaan bij een Spaans restaurant.
 
Vrijdag was de laatste speeldag. Ik begon al vroeg, 10:00 uur, met spelen. Daarna gingen we naar het hotel om snel om te kleden en vervolgens naar de players village. Dit bleek niet zo spectaculair te zijn, dus gingen we bij de wedstrijden van het atletiek kijken. Allemaal verschillende onderdelen gezien, zoals: verspringen, hoogspringen, 100M sprint, etc. Om 17 uur gingen we terug naar het hotel en om 21:00 uur zijn we naar een restaurant gegaan.

Dag 8: reisdag

Op zaterdag was onze vlucht terug naar Amsterdam. We vertrokken om 11:30 uur naar het vliegveld en vlogen om 15:45 uur. Deze vlucht was iets korter dan op de heenweg, namelijk 13 uur lang. Nog steeds een lange tijd. Het was een beetje een onrustige vlucht bij Spanje en Portugal door een tropische storm die daar was. We landden om 10:00 uur Nederlandse tijd.
 
Ik vond het een hele speciale ervaring en een eer dat ik hieraan mocht deelnemen en hoop dat dit evenement heeft bijgedragen aan de selectie voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs.
 
Wat statistieken over het squash evenement bij de Youth Olympic Games 2018:
6 dagen, 102 wedstrijden, 2.448 minuten squash en ongeveer 357.000 gerende meters.
Ongeveer 30.000 toeschouwers & 1.500 schoolkinderen op de baan. 38 vertegenwoordigers, 26 landen, 5 continenten.
 
Mede mogelijk gemaakt door:
Orange Double Dot, Ivo Opstelten Fonds, Rotterdam Topsport, Victoria Squash Rotterdam en Talentfonds Victoria Squash. Ook zou ik graag Salming voor de schoenen willen bedanken. En Tommy Berden om te zorgen dat ik kon gaan.