Successen smaken naar meer

Het jaar is halverwege. Iedereen maakt zich op voor de zomer en vakantie. We mogen er weer op uit, en dat doen we dan ook massaal. In eigen stad is ook veel te beleven, met de inmiddels losgebarsten en bomvolle sportzomer.

Afgelopen maanden is veel gebeurd: we beginnen met oogsten waar we ons in coronatijd – samen met heel veel partners – voor hebben ingezet. Het kwartaal begon meteen goed, met op 1 april de opening van het Nationaal Vechtsportcentrum. Nu tijdelijk in de sportzalen van Albeda hier verderop in het Stadionpark. Met daarin onder andere TeamNL Boksen. Hartstikke goed om te zien hoe dat zich ontwikkelt en hoe intensief en enthousiast er gebruik van wordt gemaakt. Dat vergroot alleen maar onze drive om het beoogde definitieve Vechtsportcentrum te realiseren, hier naast het Topsportcentrum Rotterdam. De eerste, grootste stap is in elk geval genomen.
 
Draad weer opgepakt
Het eerste kwartaal sloten we af met een al even bijzondere primeur: het NKnl op 25 en 26 juni. In Ahoy en het Zwemcentrum Rotterdam aan de overkant en bij de Willem-Alexander Baan vierden we in een heel nieuw format met duizenden deelnemers en nóg meer toeschouwers tegelijk de Nederlandse Kampioenschappen gymnastiek, zwemmen, boksen, triatlon en judo. Op evenementengebied was er nog meer goed nieuws: eind mei hoorden we dat de WK Turnen van 2026 zijn toegekend aan Rotterdam. Ik beschouw dat als de kroon op het werk voor ons 010-puntenplan: met het vorig jaar gestarte TeamNL Topsportprogramma Turnen Heren als kern maar met het onderwijs, de breedtesportclubs, programma’s op scholen en het NK die de turnpiramide compleet maken.

Ook sterk verbonden met onze stad is volleybal. In de zomer trainen de Nederlandse mannen in het Topsportcentrum om zich voor te bereiden op het WK mannen. Het vrouwen WK volleybal wordt in Nederland gespeeld, waarvan de tweede ronde (van 4 tot en met 9 oktober) zich in Ahoy afspeelt.

Na alle beperkingen door corona hebben we ook de draad weer opgepakt met de netwerk-events. Zo hadden we een uiterst aangename maar ook inspannende roeiclinic – samen met onze partners van Friends in Business. Heerlijk om elkaar weer te ontmoeten. De komende tijd volgen er flink meer van dit soort bijeenkomsten.

Waar ik eveneens trots op ben, is Talentboek Rotterdam, dat we onlangs gestart zijn. Aanhakend bij het platform van Yvonne van Gennip bieden we lokale crowdfunding voor sporttalenten. Daarmee stimuleren we jonge sporters meteen ook om zichzelf te presenteren en aan hun carrière te werken.
 
Rotterdam Cycling Festival
Ik verheug me ook sterk op het Rotterdam Cycling Festival op 16 en 17 juli. Een weekend vol evenementen rond fietsen en wielrennen, en dat op alle niveaus. Een mooi voorbeeld van hoe we onze wereldse topsportevenementen terugvertalen naar de stad en van waarde laten zijn voor de Rotterdammers. Het past immers in onze ambitie om de Grand Départ van de Tour de France weer naar Rotterdam te halen en in 2024 de start te hosten van de Tour de France Femmes avec Zwift.
 
Ik wens u veel leesplezier, een fijne vakantie én een prachtige sportzomer.
 
Peter Blangé,
directeur Rotterdam Topsport