Belle de Bruin: ik kijk nu echt anders naar grote evenementen

De voorzittershamer van het CHIO Rotterdam is na de EK’s van afgelopen jaar overgedragen aan opvolger Theo de Rooij, het afscheidsdiner moet nog plaatsvinden. Dat stond gepland voor eind maart, helaas door het Coronavirus wordt dat verzet naar een later tijdstip. Gelukkig konden we telefonisch nog wel deze terugblik maken met Belle de Bruin, van 2011 t/m 2019 bestuurslid, waarvan de laatste zeven jaar voorzitter van het CHIO Rotterdam

“We hanteren een bestuursperiode van twee maal vier jaar dus mijn tijd zat erop en de drie EK’s in augustus waren een fantastische afsluiting van mijn CHIO-tijd. We hebben zo fijn samen gewerkt met de mensen uit de sport, het bedrijfsleven, het team en binnen het bestuur. Voor mij was het beleven aan de achterkant van de CHIO’s gedurende het hele jaar minstens zo leuk als de vier dagen aan de voorkant meemaken. Het was echt een verrijking, ik kijk nu heel anders naar andere grote evenementen. Het warme bad van de organisatie, het elkaar oppeppen als het even tegen zit en samen de uitdaging van maar liefst drie EK’s in verschillende disciplines aangaan. Het geeft een enorme voldoening om te kunnen concluderen dat dit enorme evenement sportief een hoogtepunt is geweest, we de dubbele begroting zonder kleerscheuren hebben afgehandeld en we met de maatschappelijke programma’s, denk aan Werken als een Paard, Tebbie en het mini-parcours, ook nog iets aan de stad hebben teruggegeven.

Ik vind het zo ontzettend vervelend voor Theo en de overige bestuursleden dat we nu in deze Corona-situatie zitten. Ik kan me voorstellen dat Theo denkt: “Weet je wel waar je me voor gevraagd hebt…” Maar wie had kunnen bedenken dat de wereld opeens zo anders zou worden. Het is immers sinds 1948 nog nooit voorgekomen dat er geen hippisch topsportevenement in het Kralingse Bos was. Toch vertrouw ik erop dat dit evenement met z’n prachtige historie waar generaties mee zijn opgegroeid ook uit deze strijd sterker terugkomt. Misschien zorgt de Corona crisis er wel voor dat het enorme aanbod van hippische evenementen iets afneemt, want het is tegenwoordig wel heel erg dringen op de internationale paardensportkalender. Daarmee is het voor de ruiters en coaches soms lastig om keuzes te maken. Het CHIO Rotterdam heeft een waardevolle legacy maar heeft in al die jaren ook altijd bewust gekozen voor innovatie. Dat is mijns inziens een voorwaarde om voorop te blijven. En geloof me, dat is best een uitdaging op de postzegel in het Kralingse Bos waar ons CHIO Rotterdam plaatsvindt. Wat dat concreet betekent? Het CHIO Rotterdam moet voortdurend blijven verbeteren, slimmer worden maar niet duurder, met de topsport voorop, een maatschappelijke plek in Rotterdam zijn met zakelijke partners die je helpen. Ik heb het volste vertrouwen het bestuur en de organisatie in dat dat blijft lukken! Er is een uitstekende relatie met de bonden, de chef d’equipes, de sporters en het bedrijfsleven; het geeft je een soort familiegevoel.

Ik blijf zeker betrokken, ik mag immers het stokje van mijn vader overnemen als voorzitter van de Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam. En reken maar dat ik bij het CHIO ben in 2021, al dan niet met mondkapje! Ik heb ze al in huis, besteld via lokale ondernemers en ik heb natuurlijk ook een Feyenoordmondkapje!”