“Kennis en kunde in dienst stellen van topsporters en talenten”

Als Supplier van Rotterdam Topsport staan de deuren van Sportgeneeskunde Rotterdam open voor topsporters en talenten. Directeur Bastiaan Booij en sportfysiotherapeut Edwin Visser vertellen waarom: “Onze kennis en kunde stellen we graag beschikbaar. We vinden het mooi dat we sporters kunnen ondersteunen om hun doelen te bereiken.”

Vandaar ook dat Sportgeneeskunde Rotterdam Official Partner is van ‘010 op weg naar Tokyo. Het centrum is via die campagne gekoppeld aan paralympisch triatleet Maurits Morsink. Nóg vier andere Rotterdamse topsporters met A-status en in de race voor de Olympische of Paralympische Spelen, maken volop gebruik van Sportgeneeskunde Rotterdam.

Met inspanningsfysiologen, sportartsen, bewegingswetenschappers en fysiotherapeuten zijn alle disciplines aanwezig. Sportgeneeskunde Rotterdam verricht onder meer de keuringen van sporters die verbonden zijn aan de regionale trainingscentra. Talenten en sporters met een NOC*NSF-status kunnen er ook terecht voor sportmedische en inspanningsonderzoeken, voor sportmassages, preventieve onderzoeken en behandeling van blessures.

Jullie zijn via ‘010 op weg naar Tokyo’ gekoppeld aan Maurits Morsink. Hij is kanshebber voor een ticket naar Tokyo. Hoe helpen jullie hem daarbij?
Edwin: “We ondersteunen hem op diverse onderdelen. Met krachttraining bijvoorbeeld, die hij hier wekelijks in ons centrum doet. Maar we hebben ook geholpen om zijn hardloopbiomechanica te verbeteren. Door om te schakelen naar een ander bewegingspatroon heeft hij meer snelheid kunnen ontwikkelen. Dat was lastig voor hem doordat hij verminderde functie van zijn rechterbeen heeft.” Door hemiplegie heeft de 29-jarige Rotterdamse para-triatleet minder spierkracht aan de rechterzijde van zijn lichaam.

Bastiaan: “We hebben ook inspanningsonderzoeken gedaan en hebben zijn fietspositie geoptimaliseerd.”

Edwin: “Dat zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar voorkomt mogelijk ook blessures. Ik werk liever preventief.”

Waarvoor komen de andere sporters zoal naar Sportgeneeskunde Rotterdam?
Edwin: “Dat is heel verschillend. De één voor een blessurebehandeling, de ander voor een inspanningsonderzoek. Weer een ander voor een bewegingsanalyse of een onderzoek naar de oorzaak van overbelasting.”

Bastiaan: “De begeleiding gaat verder dan alleen op het fysisch vlak. Zeker met Covid-19, toen er veel onzekerheden waren, hadden sporters ook mentale steun nodig. Hoe focus je je zonder (directe) doelen, maak je wel de juiste keuzes?”

Edwin: “Juist op de momenten dat het moeilijk is, zijn wij er voor de sporters.”

Daarnaast ondersteunen jullie de Regionale Training Centra's (RTC’s) en talenten…
Bastiaan: “Klopt. Waar we kunnen, leveren we graag een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van jonge talentvolle sporters. Die zijn vaak zoekende: wat moeten ze doen, wat is goed, wat niet? Met welke trainingsintensiteit maken ze de beste progressie?

Hebben jullie veel last (gehad) van corona en de maatregelen daartegen?
Bastiaan: “We hebben wel met de nodige beperkingen te maken gehad. Met voorzorgsmaatregelen konden we wel doorwerken en we hebben, zeker in het begin, een aantal cliënten met zorg op afstand begeleid. Bij veel topsporters vielen trainingen en trainingsprogramma’s stil; dus daar hadden we minder werk door. Aan de andere kant zijn er ook weer meer mensen begonnen met sporten, juist door corona, om gezonder te leven en fitter te worden. Dat merkten we aan een toename van keuringen, onderzoeken… en helaas ook blessures. Daarnaast kunnen we nu ook ons steentje bijdragen in de revalidatie van corona-patiënten.”

Jullie hebben ook de RTC’s geholpen op het gebied van corona, toch?
Bastiaan: “Ja, onder meer met een webinar voor de trainers: over hoe ze Covid-19 kunnen herkennen bij sporters en hoe ze ermee om moeten gaan.”

Jullie zijn actief betrokken bij en maken deel uit van de sportinfrastructuur in Rotterdam…
Bastiaan: “We vullen onze rol met plezier in. Onze kennis en kunde stellen we graag beschikbaar. We vinden het mooi dat we sporters kunnen ondersteunen om hun doelen te bereiken.” 

Edwin: “Het zou mooi zijn als er nog een Olympisch programma naar Rotterdam komt. Daar wordt hard aan gewerkt. Ook daar willen we een bijdrage aan leveren. Samen met Rotterdam Topsport zijn we er klaar voor. Die toekenning zal goed voor des betreffende sport zijn én voor Rotterdam.”